Plante care purifica aerul din locuinta

Gradinaritul de interior iti ofera pe langa reducerea stresului si o modalitatea excelenta de a imbunatati calitatea aerului din locuinta. Aerul pe care il respiri acasa este din ce in ce mai incarcat cu particule care dauneaza grav sanatatii. Cele mai multe plante de interior ti-ar putea veni in ajutor pentru ca elimina toxinele, filtreaza poluantii si elibereaza oxigen in incapere. Solventii industriali precum benzenul, formaldehida si tricloretilena sunt toxinele principale printre poluantii de interior.

Studiul NASA “Clean Air”

Doua probleme majore legate de poluarea aerului din interior sunt identificarea substantelor chimice si corelarea lor cu simptome asemanatoare bolii. Cladiri eficiente din punct de vedere energetic care sunt umplute cu mobilier modern si echipamente de inalta tehnologie elibereaza sute de substante organice volatile care eventual interacționeaza intre ele. Chiar si la concentratii sub limitele de detectie actuale, unele dintre aceste substante chimice si subproduse reactive pot afecta negativ locuitorii acestor cladiri.

Clean Air – INTERIOR LANDSCAPE .PLANTS FOR INDOOR AIR POLLUTION ABATEMENT – Introduction
Plante care purifica aerul din locuinte

Aceste substante din componenta obiectelor din locuinta degaja poluanti care sunt cancerigeni si care ajung in plamanii tai. Simptomele precum dureri de cap, tuse seaca, mancarimi ale pielii, greata sau ameteala ar putea avea ca si cauza calitatea slaba a aerului din incapere. Expunerea pe termen lung la acesti factori nocivi te pot predispune la astm, alergii si tulburari autoimune.

Printre principalii factori care contribuie la poluarea aerului din locuinta se numara vopselele folosite la zugravitul peretilor si colorarea obiectelor decorative, lacurile protectoare pentru lemn, ambalajele obiectelor si alimentelor, hainele din fibre sintetice, produsele cosmetice si de curatenie, materialele de papetarie tratate cu substante chimice etc.

Tipuri de plante purificatoare

In acest studiu, frunzele, radacinile, solul si microorganismele asociate ale plantelor au fost evaluate ca un posibil mijloc de reducere a poluantilor din aerul din interior. In plus, o abordare noua de utilizare a sistemelor de plante pentru eliminarea concentratiilor mari de poluanti ai aerului din interior precum fumul de tigara, solventii organici si, eventual, radonul a fost proiectat din aceasta lucrare. Acest design de filtru de aer combina plantele cu un filtru de carbune activ, asa cum se arata in Figura 1. Motivul pentru acest design, care a evoluat din studiile de tratare a apelor uzate, se bazeaza pe deplasarea unui volum mare de aer contaminat printr-un pat de carbune activ unde fumeaza, substantele chimice organice, microorganismele patogene (daca sunt prezente) si, eventual, radonul sunt absorbite de filtrul de carbon. Radacinile plantelor si microorganismele asociate acestora distrug apoi virusii patogeni, bacteriile si substantele chimice organice, transformand in cele din urma toti acesti poluantii atmosferici in tesutul vegetal nou. (31″37) Se crede ca produsele de radon degradate ar fi preluate de radacinile plantei si retinute in tesutul plantei. Experimentele sunt in prezent fiind efectuate pentru a testa aceasta ipoteza pentru NASA la Departamentul de Energie Oak Ridge Laboratoarele nationale din Oak Ridge, Tennessee.

Clean Air – INTERIOR LANDSCAPE .PLANTS FOR INDOOR AIR POLLUTION ABATEMENT – A PROMISING, ECONOMICAL SOLUTION TO INDOOR AIR POLLUTION

NASA top 10 plante care purifica aerul din locuinta :

1.       Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens)  –  Scor 8.5

Pe primul loc intre aceste plante pentru purificarea aerului, clasificate de studiu NASA este palmierul Areca. Poreclit “cel mai eficient umidificator de aer” de catre MetaEfficient.com, aceasta planta, mentine aerul umed in perioadele uscate si elimina toxinele continuu. In timpul iernii, poate inlocui literalmente cu totul folosirea umidificatoarelor electrice!

2.       Palmierul doamnei (Rhapis excelsa)  – Scor 8.5

Cot la cot  cu palmierul Areca in topul NASA , palmierul doamnei este o adevarata instalatie de purificare a aerului . O planta extrem de versatila care pote fi pastrata intr-un climat atat uscat dar si umed si rezista cu inversunare la cele mai multe tipuri de insecte de plante

3.       Palmierul de bambus (Chamaedorea seifrizii)  – Scor 8.4

Pe locul trei se gaseste palmierul de bambus . Aceasta planta prospera cand este mentinuta umeda (dar nu uda), si direct in lumina soarelui. Daca aceste conditii sunt pastrate stabile, palmierul de bambus va purifica aerul din interior de oriunde se intampla sa fie.

4.       Planta de cauciuc (Ficus elastica)  -Scor 8.00

In al patrulea rand pe scoring NASA este planta de cauciuc . Conform AvianWeb, plantele de cauciuc exceleaza la eliminarea toxinelor chimice (in special formaldehida) din aerul din interior si  necesita mai putina lumina decat multe alte plante,  depasind performanta tuturor celorlaltor ficusuri.  Un cuvant de precautie: pentru ca frunzele plantelor din cauciuc pot fi toxice, aveti grija la animalele de casa care pot ajunge in contact cu ele!

5.       Dracena (Dracaena deremensis)  – Scor 7.8

Dracaena, aflata pe locul al cincilea in clasamentul NASA, cu un scor de 7.8. Luminoasa si radianta, Dracaena (poreclita “Janet Craig”) va incepe purificarea aerului din casa sau de la birou, de indata ce este adusa in camera!

6.       Iederea englezeasca (Hedera helix)  – Scor 7.8

Daca aerul in casa voastra a devenit statut si uscat, iedera engleza ar putea fi exact de ce ai nevoie! WebMD descrie aceasta planta efervescenta ca “un remediu pentru alergii”, mentionand ca 60% din mucegaiul din aerul din camera dispare la doar 6 ore dupa ce a fost adusa iedera engleza. Cei cu astm, alergii, sau dorinta de a respira mai curat, ar face bine sa isi procure o asemenea planta!

7.       Curmalul pitic (Phoenix roebelinii)  – Scor 7.8

Desi nu la fel de mare ca si rang pe scara de purificare ca si cei trei vecini ai sai palmieri,  acesta nu trebuie  subestimat. Intr-un mod foarte eficient si elegant, reuseste sa anime atat aspectul camerei dar si sa reduca concentratia de toxine chimice care plutesc In aer.

8.       Ficusul Alii(Macleilandii Ficus)  – Scor 7.7

Ficusul alii nu este la fel de puternic in a indeparta toxinele precum, sa zicem, planta de cauciuc, dar este un plus pentru orice casa sau birou in care lipseste aerul curat. Cu toate ca nu sunt greu de intretinut, exista avertizarea de a purta manusi in timp ce manipulati astfel de plante daca aveti alergie la latex.

9.       Feriga Boston (Nephrolepis exalta)  -Scor 7.5

Pe locul 9 in clasamentul NASA aceasta planta este din ce in ce mai populara. Racoroasa si relaxanta, feriga Boston a fost numita “cea mai eficient planta de filtrare a aerului”, de catre MetaEfficient.com pentru capacitatea ei de a expulza mucegaiul si toxinele din aerul interior. In plus, cu siguranta va da camerei tale un aer de padure!

10.   Liliacul pacii (Spathiphyllum)  – Scor 7.5

In finalul topului NASA gasim planta liliacul pacii. Tot ceea ce este necesar pentru a mentine aceasta frumoasa planta ucigasa de toxine din aer este multa apa si o cantitate modesta de lumina a soarelui. Mentineti aceste conditii si va veti trezi cu un purificator de aer natural care sta la munca 24/7.

Sursa pentru topul plantelor : https://viataverdeviu.ro/nasa-top-10-plante-care-purifica-aerul-din-interior

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: