Plante perene de rocarie
Plante perene de rocarie… in cataloagele generale de plante si in centrele pentru gradinarit vei gasi un mare grup de plante sub denumirea de conifere. Floarea de stanca, ochii soricelului, albita si altele plante care cresc pe sol pietros le vei gasi in acest grup. Insa nu toate plantele care cresc pe piatra sau care sunt incluse in aceasta categorie sunt conifere.

Termenul face referire la plantele erbacee compacte sau tufele pitice, care sunt aduse initial din regiunile muntoase, ca de exemplu, Alpii sau Himalaya. O denumire potrivita pentru acest grup de plante ar fi plante care cresc in gradinile cu piatra. Multe dintre specimenele din grupa conifere pe care le gasesti pe piata nu sunt aduse din alte zone geografice. Ele sunt specimene hibride, cultivate de om. In gradinile cu piatra se gasesc si bulbii pitici, tufele pitice, coniferele pitice si ferigile. Mediul obisnuit pentru aceste plante il constituie rocaraia.
Nu se pot acomoda intr-un alt tip de sol. Rocaria nu este accesibila oricui. Ai nevoie de timp, efort si bani sa o construiesti si trebuie sa aiba cel putin 240cm x 120cm. Daca spatiul este limitat, o alternativa pentru colectia plantelor de rocarie este un strat inalt sau un jgheab. In ambele cazuri, plantele sunt inaltate fata de sol pentru a a fi ingrjite mai bine si a avea un aspect estetic. Umple recipientele cu un amestec special pentru plante care este mult mai bun decat solul obisnuit. Un strat inaltat din piatra iti ofera avantajul cultivarii mai multor specii de plante de rocarie. Acestea cresc in gaurile dintre blocurile de piatra. Cel mai indicat strat ar fi imitatia de piatra.
Un perete inalt de 30cm va avea nevoie de o fundatie de moloz sau beton de 15cm. Stratul inaltat facut din pereti de piatra sau mai frecvent prin metoda blocurilor legate prin mortar, trebuie umplut pana la 5cm fata de partea de sus si lasat sa se aseze inainte de a fi plantat cu diferite varietati, de diferite forme, culori si dimensiuni.

Acopera solul cu un strat de 2,5cm de bucatele de piatra.
Daca doresti, pune pietre mai mari, care vor ajuta plantele sa creasca si sa se dezvolte. In cazul in care folosesti o jardiniera de piatra sau o chiuveta veche, poti aseza oriunde aceste plante, intr-u patio sau pe un balcon. In timpul iernii, unele conifere mai dificile, pot putrezi, daca le ti afara. Dar intr-o jardiniera adanca, dotata cu un sistem de autoscurgere foarte bine pus la punct, nu vor pati nimic.
Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D.G. Hessayon