Albastrea – Centaurea cyanus

field blue summer forest

Albastrea – Centaurea cyanus

Albastrea, planta erbacee, vivace, care creste din abundenta prin padurile, pasiunile si fanetele din regiunile alpine si subalpine. Albastreaua salbatica este de fapt disparuta din cauza utilizarii abundente a ingrasamintelor chimice, totusi ea ramane cultivata. Iarba anuala care atinge 90 cm inaltime, cu o tulpina erecta, striata si ramificata. In pamant are un rizom ramificat, brun-galbui la exterior, alburiu la interior, care se prelungeste cu o radacina groasa de circa 1mm. Florile simple, albastre si luminoase, cu petale sub forma de foliole, sunt reunite in capitule solitare. Deasupra capitulei, bracteele sunt interconectate.

Plantarea in gradina

  • Albastrelele prefera zonele de campie sau de deal, ori cu clima uscata, si solurile afanate. Daca pamantul este prea compact, amesteca-l cu o cincime nisip, ca sa-l aerisesti;
  • Imprastie semintele direct in gradina in luna septembrie pentru a obtine o cultura bianuala sau in aprilie, pentru una anuala. Ingroapa putin semintele in pamant, apoi uda;
  • Dupa ce plantele au rasarit si au deja cateva frunze, pivileste-le si lasa circa 30 cm liberi intre doua exemplare;
  • Aceasta floare de camp foarte rustica nu necesita ingrijire speciala. Cultivarea ei este foarte usoara. Este suficient sa o uzi in ploaie fina de cateva ori pe parcursul intregii veri, numai daca este seceta.
  • Doar florile sunt utilizate in scop terapeutic. Culege-le cand s-au deschis complet, pe masura ce ai nevoie de ele. Lasa cateva exemple nerecoltate, astfel incat planta sa se resemene singura. Usuca florile pentru a le conserva.

Proprietati terapeutice

Albastrelele sunt recunoscute pentru efectul lor terapeutic in tratarea afectiunilor oculare, insa, contrar legendei, nu ajuta la modificarea culorii ochilor in albastru.

Infuzia – este, inainte de toate, un preparat cosmetic clasic pentru curatarea pielii. Pune la infuzat 2 lingurite de flori la un bol de apa fierbinte.

Vei gasi in comert, o apa florala pentru aceleasi scopuri. Infuzia se foloseste si la limpezirea parului si a scalpului. Ca remediu ocular, sub forma de baie, infuzia este indicata in tratarea conjunctivitei, inflamatiilor pleoapelor si oboselii oculare.

Anunțuri publicitare

Bea 1-3 cesti de infuzie pe zi pentru a optimiza digestia, a stimula functia ficatului si secretia bilei. Datorita proprietatilor antiseptice, albastrelele trateaza crapaturile pielii, iritatiile usoare, ulceratiile, arsurile superficiale. Aplica o cataplasma cu flori pe portiunile afectate. Albastrelele sunt, de asemenea, un bun stimulant si fortifiant natural. Adauga cateva inflorescente proaspete, care sunt comestibile, in preparatele culinare si salate de cruditati, fara sa le fierbi.

In trecut, se administra copiilor, cu scop laxativ usor, un decoct din seminte de albastrele, eficient in tratarea constipatiei trecatoare. Procianidina continuta in petalele de albastrele, care le da culoarea albastra atat de intense, este inrudita cu antocianii, colorantii naturali. Proprietatile lor antioxidante au fost deja demonstrate. In viitor, aceasta planta va fi folosita, cu siguranta, in prevenirea oxidarii radicalilor liberi.

Sursa: Gradina cu ierburi miraculoase

Alătură-te celorlalți 750 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]

Descoperă mai multe la Gradina Magica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura