Mediul de cultivare al plantelor

a woman in white dress

Mediul de cultivare al plantelor

Este esential ca mediul de cultivare al plantelor sa fie potrivit pentru recipientele tale. Acesta trebuie sa sustina radacinile, sa ofere destula apa si sa permita scurgerea ei. In caz contrat radacinile vor putrezi. Aplica fertilizator pentru a oferi plantelor o buna dezvoltare si cantitatea potrivita de aciditate sau de alcalinitate pentru tipurile de plante pe care le-ai ales. Solul obisnuit, luat direct din gradina, nu este potrivit. Udarea frecventa si spatiul mic in care trebuie sa se dezvolte duc de cele mai multe ori la pierderea structurii. Foloseste fie un amestec pentru gradinarit, fie un compost. Alegerea corecta o faci tinand cont de dimensiunea recipientului si de tipul plantei.

a woman in white dress
Photo by Olha Ruskykh on Pexels.com
  • Pentru a cultiva copaci si tufe sanatoase in recipiente mari sau straturi de pamant, foloseste amestec pentru gradinarit;
  • Pentru a cultiva orice tip de planta, in aproape toate tipurile de recipiente foloseste compost.

Amestec pentru gradinarit

Amestecul pentru gradinarit este mediu de dezvoltare care are la baza un sol nesterilizat. Acesta este facut in casa, din argila – tip de sol care nu este nici greu nici lipicios, nici usor sau nisipos. Poti folosi sol de gradina, daca ti se pare potrivit, sau poti cumpara, daca solul tau este sarac. Asigura-te ca in sol nu sunt amestecate radacini de plante perene. Inainte de a le amesteca, umezeste ingredientele.

delicate growing plants being watered
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Compost

Compostul este mediul de cultivare pe baza de sol sterilizat sau un material organic, ca de exemplu, turba, fibra de nuca de cocos sau ingrasamant natural tratat. Pentru marea majoritate a recipientelor este mai bine sa folosesti un compost cumparat de pe piata in loc de un amestec preparat in casa. Exista o varietate de produse pe piata, asa ca este foarte important sa fii bine informat. Cumpara produse de calitate. Evita pungile de pe care s-a sters ce era tiparit sau sunt foarte murdare. Ia in considerare avantajele si dezavantajele pe care le ofera diferitele tipuri, inainte de a alege.

Compostul pe baza de sol

Acest sol are o calitate foarte buna. Este sterilizat pentru a se curate de resturi de plante, daunatori sau micro-organisme. La acest amestec este adaugata turba, dupa care este amestecat cu nisip fin, var si fertilizator. In comparatie cu compostul care nu este pe baza de sol, acest tip de compost are doua mari avantaje. In primul rand este usor – ceea ce inseamna o mai mare stabilitate pentru recipiente si un sprijin mai bun pentru plantele mari. Al doilea avantaj este capacitatea de a mentine substantele nutritive, astfel incat sa nu mai fie nevoie de udari frecvente. Este alegerea preferata pentru plantele perene care sunt cultivate in recipiente.

a woman holding a plant with soil
Photo by Cup of Couple on Pexels.com
Compostul care nu este pe baza de sol

Datorita faptului ca argila este greu de obtinut, iar calitatea sa variaza, majoritatea composturilor nu sunt pe baza de sol, ci pe baza de turba sau turba si nisip. Exista cateva avantaje in comparatie cu compostul pe baza de sol. Calitatea lor nu variaza, sunt mai usoare si se poate lucra mai usor cu ele. Dezavantajele constau in dificultatea de a introduce apa in compost, daca acesta a apucat sa se usuce, dupa care trebuie asteptate cateva luni pana planta se poate hrani. Este alegerea cea mai buna in cazurile in care greutatea este o problema (jardiniere, cosuri suspendate etc.) si pentru plantarea pe termen scurt. Sunt disponibile cateva tipuri:

  • Pe baza de turba – foarte des folosit si foarte bun, insa unora nu le place sa foloseasca turba;
  • Pe baza de fibra de nuca de cocos – substituitul pentru turba. Unii experti il considera bun, insa altii nu;
  • Ericaceu (fara var) – pentru plantele care nu suporta varul.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G Hessayon

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: