Desprinde-te din multime

photo of woman posing during golden hour

Desprinde-te din multime

Desprinde-te din multime… nimeni nu vrea sa fie singur. Fiecare vrea sa faca parte dintr-o multime, si nu dintr-o multime asa, oarecare, una cat mai mare daca se poate – o multime religioasa, un partid politic, un club cu mii de membrii, si multe alte grupari. Omul vrea sa fie sustinut douazeci si patru de ore pe zi pentru ca falsul, fara sustinere, nu poate rezista. In clipa in care omul este singur, incepe sa simta o nebunie ciudata. Timp de multi ani s-a crezut cineva, apoi intr-o singura clipa de singuratate, constientizeaza ca nu este acel cineva care s-a crezut. Atunci intervine frica si incepe sa se intrebe: Cine sunt eu defapt?

“Occidentul nu stie nimic despre meditatie. Iar meditatia nu inseamna decat sa fii singur, linstit si tacut, asteptand ca adevarata identitate sa se afirme”

Osho
photo of a man sitting under the tree

Meditatia inseamna curajul de a fi singur si linistit. Treptat incepi sa simti in tine o calitate noua, o frumusete noua, o inteligenta noua care nu este imprumtata de la nimeni, care se dezvolta in interiorul tau. Ea are radacini in existenta ta, constiinta vie activa – iar daca nu esti fricos, ea va ajunge sa infloreasca, sa dea roade.

Din cauza anilor multi de reprimare, adevarata identitate va avea nevoie de ceva timp sa se exprime. Acesta perioada de trecere este numita “noaptea neagra a sufletului” si consider ca este o expresie foarte potrivita. Omul nu mai este fals, dar nici real, inca. E in incurcatura, nu stie cine este.

In occident este total alta discutie. Situatia este si mai complicata, pentru ca nu s-a pus la punct nici o metodologie de descoperire a adevaratei identitati cat mai repede pentru ca “noaptea neagra a sufletului” sa fie scurtata.  Occidental nu stie nimic despre meditatie. Meditatia nu inseamna decat sa fii singur, linistit si tacut, asteptand ca adevarata identitate sa se afirme. Nu este o actiune, este o relaxare tacuta, pentru ca orice actiune e dictata de falsa personalitate. Este un obicei vechi iar obiceiurile mor greu. Ai trait multi ani cu o falsa personalitate impusa de oamenii pe care i-ai iubit, pe care i-ai respectat – iar ei nu ti-au facut nimic rau in mod intentionat. Intentiile lor au fost bune, doar constiinta lor a fost nula.

cold nature fashion beach

Asa ca ori de cate ori esti singur esti cuprins de o teama profunda, pentru ca, dintr-o data, falsa identitate incepe sa dispara. Ca sa inalti un pod peste golul mascat in atatia ani este nevoie de timp. In acel interval de timp, faptul ca nu stii cine esti te face sa simti ca iti pierzi mintile. Incepi imediat sa faci ceva, doar ca sa ai o ocupatie. Si astfel falsa indentitate ramane activa, nu dispare.

De aceea oamenilor le este greu, cel mai greu in vacante. Ei lucreaza cinci zile pe saptamana, cu speranta ca in weekend se vor relaxa. Dar in toata lumea weekend-ul este perioada cea mai grea – in weekend au loc mai multe accidente, se sinucid mai multi oameni, se comit mai multe crime, se petrec mai multe furturi. Ciudat … acesti oameni au fost activi cinci zile si n-au avut nici o problema. Dar weekend-ul le da ocazia sa aleaga intre a fi angajati in ceva si a se destine. Insa destinderea este inspaimantatoare, falsa personalitate dispare. Si atunci oamenii aleg sa fie activi, se reped spre plaje, bara la bara, pe distante de mile intregi. Daca ii intrebi unde se duc, spun ca fug de multime, de aglomeratie, cand de fapt toata multimea merge cu ei!

Toti vor sa gaseasca un loc linistit, izolat!

photo of woman posing during golden hour

De fapt, ar fi fost mai izolati si mai linistiti daca ar fi ramas acasa, pentru ca toti tampitii au plecat in cautarea unui loc izolat. Si se grabesc ca nebunii, pentru ca doua zile se sfarsesc repede, iar ei trebuie sa ajunga  – nu intreba unde!! Plajele au ajuns mai aglomerate decat pietele. Dar ceea ce este ciudat, oamenii se simt in largul lor pe plaja. Zece mii de oameni stau la soare pe o plaja mica, se relaxeaza. Daca acelasi om ar fi singur pe aceeasi plaja, el nu s-ar mai relaxa.

Insa in aglomeratie stie ca mai sunt si alti oameni care se relaxeaza. Aceiasi oameni au fost in birouri, au fost pe strazi, au fost in piata, acum aceiasi oameni sunt pe plaja.

Pentru ca falsa identitate sa existe, multimea este un factor esential. In clipa in care esti singur, te apuca spaima.

Toate tehnicile de meditatie ajuta la distrugerea falsei identitati. Ele nu iti dau adevarata identitate – adevarata identitate nu poate fi data.  Ceea ce poate fi dat nu este adevarat. Ai deja adevarata identitate, doar ca trebuie sa o inlaturi pe cea falsa. Sau se mai poate spune altfel:

Maestrul iti ia ceea ce de fapt nu ai, si iti da ceea ce de fapt ai!

Sursa : Curajul – Placerea de a trai periculos , Osho

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: