Yin si yang

Yin si yang, in filozofia chineza, nu sunt doua tipuri diferite de energie. Sunt doi poli complementari ai aceleiasi energii esentiale. Principiul polaritatii se refera la dualitatea modului in care iti traiesti viata. Viata este alcatuita din diverse perechi de elemente opuse, de exemplu masculin si feminin, cald si rece sau dur si moale. Acestea sunt concepte folosite in mod obisnuit pentru reprezentarea energiile yin si yang.

Pot fi inselatoare deoarece sugereaza mai degraba stari statice si nu procese dinamice. Ying si yang sunt etapele polare din transformarile ritmice ale energiei. Interactiunea dintre cele doua este evidentiata prin etape ale unei activitati. De exemplu activ si pasiv, deschis si inchis, extins si contractant, ascendent si descendent, si nu entitati statice.

Energia yang transforma, iar energia yin conserva. Principiile yang si yin se manifesta sub forma de miscare si repaus: yang se misca in cel mai inalt grad, dupa care intra in repaus; yin ramane in repaus, dupa care se misca. Prin urmare, yin este in repaus in yang, iar yang se misca in interiorul lui yin; cele doua se intrepatrund in mod inseparabil. Tocmai pentru ca sunt o unitate indivizibila, ele sunt unul si acelasi cu Tao.

Chu Hsi ( secolul al XI-lea i.Hr. )

Polaritatea este cel mai raspandit principiu al universului material. Ritmul vietii care pulseaza in intregul Univers, este rezultatul actiunii complementare a principiului Yin feminin, lunar, si principiului Yang, masculin, solar. Dispozitia simetrica a luminosului Yang si a intunecatului Yin sugereaza schimbarile ciclice care au loc intre aceste doua aspecte polar opuse.

Nimic nu este in mod absolut yin sau yang. Fiecare lucru tinde spre a-si cauta contrariul cu care poate sa atinga cel mai stabil echilibru. Echilibrul relativ dintre acestea din organismul uman este in stransa legatura cu emotiile. Acestea elibereaza fluxuri puternice de energie ce au efecte secundare profunde de natura fiziologica.

Cand analizezi energiile din mediul inconjurator tine cont ca un lucru este Yin in raport cu alt lucru Yang si viceversa. Dupa ce Yinul atinge apogeul se retrage in favoarea Yangului. Dupa ce creste si ajunge sa atinga apogeul se va retrage in favoarea Yinului si tot asa. Acesta este eternul ciclu al vietii. Starea ideala in lumea fizica si in viata fiecaruia este armonia in planurile vietii sale, in plan fizic, psihic si mental.

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: