Viata alaturi de plante

yellow dandelions placed in light mug against wall

Viata alaturi de plante

Viata alaturi de plante … plantele de interior formeaza doar o mica parte a regatului plantelor care te incanta cu o varietate uluitoare de marimi, forme, modele si conditii. Multe dintre ele sunt adaptate sa creasca in diverse medii, variind de la paduri tropicale si desert, la munti si stepele sud-africane.

yellow dandelions placed in light mug against wall

Majoritatea plantelor si varietatilor crescute in apartamente sunt selectate pentru a tolera conditiile tipice dintr-o casa, dar originile lor diverse explica necesitatea aplicarii unor tratamente diferite. Cu anumite diferente, plantele au aceleasi cerinte de baza necesare supravieturii, printe care cantitatea corespunzatoare de lumina, caldura si umezeala.

Lumina

Plantele au nevoie de lumina de o calitate si intensitate potrivita, pentru a le ajuta la efectuarea eficienta a procesului de fotosinteza, proces prin care lumina este transformata in energie necesara cresterii.

Plantele de pe pervaz primesc lumina directa toata ziua, desi intensitatea luminii variaza pe durata zilei. Plantele cresc spre sursa de lumina, deci, daca lumina vine mai ales din lateral, planta se va inclina in acea directie si va deveni neuniforma. Pentru a preveni asta, intoarce ghiveciul cate putin in aceeasi directie, o data la cateva zile. Jaluzelele trase sau perdeaua impiedica lumina directa sa ajunga la plantele de pe pervaz. Colturile sunt potrivite pentru plantele de umbra.

Temperatura

potted plants and luggage near the glass window

Plantele au temperaturi optime diferite, la care cresterea si dezvoltarea lor sunt cele mai rapide, dar ele vor creste satisfacator si la temperaturi cu cateva grade mai mari sau mai mici decat acestea. Plantele de apartament trebuie sa imparta spatiul casei cu noi si,cu putine exceptii, incaperile sunt incalzite si aerisite dupa nevoile noastre.  Majoritatea plantelor de apartament se simt bine la temperaturi intre 18 – 24 grade C, intalnite in majoritatea caselor. Daca se cer conditii mai racoroase, o camera neincalzita sau un hol reprezinta o solutie.

Umiditatea

Plantele iau o parte din umezeala necesara din aer, sub forma vaporilor de apa. Aceasta favorizeaza diferite procese care au loc in interiorul plantei si mentine constant continutul de apa al celulelor. Cantitatea de apa continuta in aer este masurata ca umiditate relativa. Cand temperatura aerului creste, acesta poate retine mai multa umezeala, luata din orice sursa posibila, pana atinge punctul de saturare sau 100% umiditata relativa. Cand aerul se raceste, capacitatea sa de a pastra apa scade si apa se elimina prin condensare. Zonele locuite ale casei au 15 sau 20% umiditate.  Umezeala este luata de orice suprafata disponibila, inclusiv de pe frunzele plantelor. Plantele prefer nivelul de umiditate de 60%. Umiditatea din vecinatatea plantelor poate fi crescuta prin stropirea cu apa.

Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament

Alătură-te celorlalți 759 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]
%d