Tratamente naturale pentru protectia plantelor

Tratamente naturale pentru protectia plantelor

Plantele pe care le cresti in balcon sunt expuse la atacurile daunatorilor. Poti sa scazi riscurile de imbolnavire printr-o ingrijire speciala si conditii adecvate de crestere. Este mai usoara prevenirea unei boli decat combaterea ei. In continuare iti prezint cateva tratamente naturale pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor.

Flower pots

Solutie de sapun de casa: pentru a obtine o solutie de 1L cu o concentratie de 2% dilueaza 20g sau 20 ml de sapun de casa intr-un litru de apa fierbinte, dupa care pune la racit. Amestecata cu alte solutii de combatere a infectiilor, ajuta la o mai buna aderare a acestora pe frunze. Sapunul de casa distruge organele respiratorii si invelisul paduchilor de frunze sau ale altor insecte mici. Nu face exceptie nici cu insectele folositoare. De aceea nu este indicat sa il folosesti acolo unde observi prezenta acestora.

Infuzie de usturoi: pentru o solutie de 0,5L, foloseste o lingurita de usturoi zdrobit (poti folosi si partile verzi) pe care il oparesti cu 0,5L de apa. Lasa 10 minute dupa care strecori si racesti. Mirosul usturoiului alunga paianjenii rosii si paduchii de frunze. Substantele sale care impiedica incoltirea, opresc si raspandirea fainarii.

Decoct de coada-calului: pentru o solutie de 0,5L, foloseste 5g de coada-calului uscata amestecata cu 0,5L de apa si lasa la macerat 24 de ore. Dupa cele 24 de ore, fierbe jumatate de ora intr-un vas cu capac, raceste si apoi strecoara. Utilizeaza diluat cu apa in proportie de 1:5. Continutul de acid silicic din coada-calului intareste plantele. Este folosita in general la aparitia contaminarii cu ciuperci. In cazul fainarii, pulverizeaza plantele cu solutia diluata de coada-calului trei zile la rand iar pentru prevenire, poti folosi in mod regulat incepand din primavara. Este foarte eficienta pe vremea calda si uscata.

Solutie de urzici: pentru 1L de solutie, foloseste 100g de urzici proaspete sau 10-15g uscate peste care toarna 1L de apa rece si lasa la macerat cel multi o zi, timp in care amesteca de cateva ori si apoi strecoara. Urzica este recomandata in cazul cotaminarii usoare cu paduchi de frunze, molii de sera sau alti daunatori care sug seva.

Tratamente naturale si combaterea la timp

Udatul si aplicarea ingrasamintelor in functie de necesitati, sunt baza dezvoltarii sanatoase a plantelor. Nu aseza ghivecele prea apropiate unele de altele, pentru ca aerul sa poata circula usor printre frunze. La cumparare, alege pe cat posibil soiuri rezistente la fainare. Foloseste culturile variate. Plantele inrudite nu le aseza unele langa altele, cum sunt rosiile, ardeii, vinetele (din familia Solanaceae) sau castravetii, zucchinii, pepenii, dovleceii (familia Cucurbitaceae). Plantele puternic aromate ca levantica, virnantul, cimbrul, craitele tin la distanta majoritatea daunatorilor.

Daca daunatorii s-au inmultit, actioneza imediat. Foloseste tratamentele naturale pe care ti le-am prezentat in retelele de mai sus. Ingredientele le gasesti in comert, eventual la farmacie, iar multe alte retete le poti afla din cartile de specialitate.

Alătură-te celorlalți 759 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

2 comentarii

  1. What a beautiful riot of colors! Its beauty wakes up the senses and calms the soul. Love it!

    1. Pants are a real therapy for the soul 😍

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]
%d