photo of woman holding a paper bag of bread while smelling red flowers

Trandafiri

O alta modalitate de a cultiva trandafiri fata de cultivarea in pamant, este cultivarea acestora in repiciente plasate in patio. Daca locuiesti la bloc aceasta este singura modalitate de a creste trandafiri.

white and yellow flowers
Photo by Lina Kivaka on Pexels.com

Un prim pas este sa alegi recipientul potrivit. Alege un butoi taiat pe jumatate. Dupa spusele unor experti acesta este unicul recipient potrivit, dar sunt bune si vasele si urnele, din diferite materiale. Dimensiunea este mai importanta decat materialul. Este esential ca radacinile sa aiba destul spatiu. O adancime minima de 30cm, pentru speciile miniaturale si trandafiri de curte, si 45cm, pentru toate celelalte tipuri.

Pregateste recipientul in mod normal. Foloseste un compost pe baza de sol. Planteaza din primavara pana in toamna, daca este crescut in recipient. Planteaza intre octombrie si noiembrie sau martie, daca este un specie cu radacina goala. In general alege o specie crescuta in recipient de la centru specializat. Daca il cumperi cand este inflorit, poti vedea ceea ce cumperi. Cand alegi exemplarul dorit, te vei confrunta cu mai multe tipuri la centrul specializat sau in catalogul din care comanzi. Ai grija pentru ca nu toate sunt potrivite pentru recipiente.

Tradafirii ii intalnesti des cultivati in hardaie asezate la baza peretului casei, pentru ca imbraca peretele. Nu folosi un Rambler in acest caz. Foloseste o specie agatatoare, ca de exemplu ‘Aloha’, ‘Compassion’, ‘Golden Showers’ sau ‘Lacul lebedelor’. Hybrid Teas si Floribundas pot creste, dar nu asa de bine cum cresc in gradina. Evita toate tipurile descrise ca inalte sau verticale.

close photography of red and pink rose
Photo by Pixabay on Pexels.com

Soiurile standard le poti cultiva cu usurinta, daca le montezi suport. Exista doua grupuri care se impaca foarte bine cu recipientele – trandafirii miniaturali si cei de patio. Poti cultiva una din seriile Country de trandafiri care cresc la suprafata solului (‘Hertfordshine’, Suffolk’ etc.) daca doresti un speciment care se intinde.

photo of woman holding a paper bag of bread while smelling red flowers

Trandafirul de patio este o varietate pitica, cu flori adunate in ciorchini, care creste 45-60cm in inaltime. Trandafirul miniatural este si mai compact si are o inaltime de 37,5cm. Cand alegi un anumit tip, trebuie sa ai in vedere culoarea si forma florii. Nu omite sa te interesezi si de cresterea acestuia. Majoritatea au forma unei tufe compacte, insa unele sunt verticale, iar altele se intind foarte mult.

Daca doresti, poti planta la marginea recipientului plante care infloresc primavara, ca de exemplu, chioparoase, bulbi miniaturali sau plante taratoare, ca de exemplu, lobelia.

Totusi, urmeaza niste regului. Amplaseaza recipientul intr-un loc insorit, departe de copacii care atarna. Uda-i pe vreme uscata, dar nu exagera. Compostul nu trebuie sa fie umed mereu. De doua ori pe an, aplica un fertilizator pentru trandafiri. Uda compostul inainte de a folosi o pudra sau fertilizator granulat. Amesteca cu grija dupa aceasta.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D.G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.
Anunțuri publicitare

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G. Hessayon

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: