Tipuri de recipiente pentru flori
Tipuri de recipiente pentru flori – un deliciu pe care ti-l ofera plimbarea la un centru specializat pentru gradini. Din pacate, majoritatea sunt cumparate in functie de pretul si partea estetica.
Amandoua sunt criterii importante, dar trebuie sa ai grija ce cumperi. In primul rand, problema pretului. Un vas sau o jardinira de plastic ieftina sunt foarte bune cand vrei sa acoperi fatada cu plante taratoare. Insa sunt foarte nepotrivite daca doresti sa serveasca drept punct focal in timpul iernii. Problema gustului personal este un lucru important.
Prima intrebare ar trebui sa fie Unde am sa pozitionez recipientul?
Scopul recipientului este de a adauga forma si culoare unei zone care are nevoi de imbunatatire a aspectului vizual. Dupa ce ai ales locul, urmatoare situatie se refera la dimensiune. Pana la un anumit punct, raspunsurile la intrebari sunt in functie de tipul de plante pe care doresti sa le cultivi. Evident ca un copacel sau o tufa vor avea nevoie de un recipient mai mare decat plantele mai mici.
Daca oferta de pe piata sau in catalogul de speciaitate este mare, atunci cu siguranta vei alege recipientele care iti sunt utile. Alege un material, suprafata si stil care sunt in ton cu mediul inconjurator. Pentru gradinile caselor mai vechi sau cabanelor, alege lemnul, piatra sau teracota. Betonul, teracota si plasticul de calitate se potrivesc perfect unei case moderne.
Recipientul trebuie sa fie solid, cu exceptia cosurilor suspendate. Umple-l dupa ce a fost amplasat in noul sau loc. Nu trebuie dus acolo dupa ce a fost umplut cu compost.

Tipuri principale
- Ghiveci de sine statator multifunctional – acesta este cel mai obisnuit tip de recipient pentru flori pe care-l intalnesti in patio, alei, verande etc. Din aceasta categorie fac parte ghivecele in forma de oala, hardau, albie sau urna. Nu necesita un suport special si este destinat tuturor categoriilor de plante;
- Ghiveci special – este un tip special de ghiveci, in forma de butoi sau de cosulet, facut din lemn, plastic sau argila. Nu are nevoie de suport si este destinat anumitor specii de plante sau unui grup de plante, cum ar fi cartofii, capsunii, bulbii mici sau plantele acvatice;
- Jardiniera – are forma unei alibi care se ataseaza deasupra sau dedesubtul pervazului. O gasesti pe piata sub forme si materiale diferite – plastic, fibra de sticla, metal si argila – dar cele din lemn sunt de preferat. Foloseste-le pentru plantele de sezon, dar si pentru plantele perene;
- Cos suspendat – este un recipient agatat cu ajutorul unui cui sau carlig si poate contine plante care au forma rotunda sau semisferica. Tipul obisnuit este facut din sarma, dar au inceput sa devina din ce in ce mai folosite cele din material masiv cu autoirigare;
- Ghiveci fixat pe perete – este aseamanator cosului suspendat, cu deosebirea ca este atasat de perete si nu agatat. Cele pe care le gasesti in comert sunt confectionate din teracota, plastic, piatra aparenta, lemn, sarma, fier forjat;
- Ghiveci in forma de turn – este un tip nou de ghiveci, care devine din ce in ce mai raspandit. Materialele din care sunt facute, marimea si forma sunr diferite. Aceste ghivece se pot fix ape un support sau pot fi folosite individual, in ambele cazuri producand un fecet visual de columna.
- Punga pentru plante – este un recipient gata umplut, folosit mai mult la sere decat in gradini descoperite. Compostul din interiorul acestor pungi de plastic este destinat legumelor, fructelor sau plantelor care cresc in straturi. Nu costa mult, dar nu arevaloare decorative.
- Ghiveci transformat – un ghiveci transformat este oricare recipient folosit pentru cresterea plantelor in exterior si care initial a fost proiectat pentru alte scopuri. De exemplu, o chiuveta, un cos de lemne, anvelope sau o galeata de plastic
- Ghiveci inaltat – acesta este recipient fix facut din caramizi, piatra aparenta sau barne si umplut de obicei cu plante de diferite soiuri. Recipientul se poate construe prin metoda zidirii unui perete sau caramizile pot fi legate cu mortar.
- Sustinator de ghiveci – recipient facut din metal, plastic sau teracota care, desi arata ca un ghiveci, este defapt destinat sa tina mai multe ghivece cu plante. Aceste recipient pot sau nu sa fie ascunse in acesta.