Tipuri de cosuri suspendate
Tipuri de cosuri suspendate … Cosurile deschise – atat partile laterale, cat si varful le poti folosi pentru plantare. Atunci cand plantele sunt in plina crestere, acopera intreaga suprafata, ceea ce il face cel mai indicat recipient daca doresti o etalare maxima. Din cauza partilor deschise, totusi, compostul se va usca repede daca nu ii oferi o captuseala impermeabila – un alt dezavantaj este ca dupa udare poate picura pe suprafata de dedesubt.
Cos traditional
Cosul de sarma este forma cea mai obisnuita – dupa ce fierul a fost galvanizat sau emailat, pentru a fi protejat de rugina. In zilele noastre este des utilizat cel de plastic. Cea mai raspandita forma este cea semisferica, dar, pe de alta parte, cele plate sunt mai usor de umplut. Diametrele recomadate cuprinse intre 25 si 40cm – este indicat sa alegi pe cele cu dimensiunea de 35cm.
Cutie de lemn
Structura din stinghii este decorativa in sine. In general, il poti cumpara, dar iti poti face singur una destul de usor din stinghii de lemn foarte rezistent. Neaparat trebuie sa o captusesti – muschiul de turba sau o bucata de plastic este alegerea cea mai buna. Cutia suspendata din lemn o poti folosi mai degraba in interiorul casei, decat in exterior.
Cos colivie
Acesta este o noutate, care ii face pe unii sa se incrunte. Prezinta avantajul ca ofera sustinerea pentru plantele urcatoare. Materialul de baza este sarma izolata si ambele modele, fie rotunde, fie hexagonale sunt disponibile pe piata. Foloseste muschiul de turba plus o captuseala din polietilena.
Cosuri inchise – au numeroase avantaje. Nu este nevoie de captuseala si atat umplerea, cat si plantarea sunt in general usor de facut decat cele deschise. Mai importanta este existenta tavii de picurare sau a sistemului de autoirigare la diferite modele. Are ca inconvenient major – partile laterale la cosurilor din plastic sau teracota nu le poti planta si astfel efectul de minge rotunda este mai greu de realizat.
Cos solid
Acesta nu este defapt un cos – este o oala suspendata sau un bol. Peretii din plastic sau argila pot fi goi pana cand plantele incep sa creasca si sa acopere intreaga suprafata. Gasesti si modele care au scobituri special facute pentru plante. Cauta sa faci rost de un recipient care are picurator incastrat sau care poate fi atasat.
Cos cu autoirigare
Acesta este un recipient avantajos pentru un gradinar care nu poate uda cosul zilnic, mai ales in timpul verilor fierbinti. Il gasesti pe piata in cateva modele – principiul de baza fiind rezervorul aflat la baza impreuna cu rogojina din fibre capilare care se afla sub compost. Firele de rogojona se pastreaza mereu umede cu ajutorul rezervorului, astfel incat nu este nevoie sa uzi ghiveciul decat la 1-2 saptamani.
Cos din fibre
Este foarte simplu – nimic mai mult decat un vas din fribra de celuloza captusit cu rasina si suspendat cu trei lanturi de metal. Arata mult mai natural decat cele din plastic si poti face gauri pe toate partile pentru a permite plantatul ca si in cele deschise. Din pacate nu este rezistent si nu are tavita de scurgere.