Tarhon, hasmatuchi si levantica
Tarhon, hasmatuchi si levantica apartin de bucataria franceza. Aceasta foloseste in mod intens si condimentele meridionale ca busuiocul, salvia, rozmarinul si cimbrisorul. In afara de acestea nu trebuie uitate si plantele clasice ca patrunjelul, arpagicul sau cimbrul.
Tarhonul si hasmatuchi
Tarhonul ( Artemisia dranunculus ), condimentul preferat la francezilor este originar din partile sudice ale Rusiei si din spatiul Carpatic. Sosul Bearnaise nu se poate prepara fara tarhon. Tarhonul face parte din familia Asteraceae, dar nu are gustul amar specific acesteia. Exista tarhon rusesc si tarhon frantuzesc, cel frantuzesc fiind mai aromat, dar nu rezista pe timpul iernii. Gustul frunzelor de hasmatuchi ( Anthriscus cerefolium) amintesc de anason sau patrunjel. Este ingredientul principal al sosului verde de Frankfurt. Aceasta planta aromatica anuala da un gust specific superior, untului si branzeturilor.
Tarhonul – rasadurile le poti cumpara din pepiniere. Rezista in sezonul rece. Frunzele proaspat culese le poti folosi in salate si garnituri.
Hasmatuchi – prefera locurile semiumbroase. Daca doresti sa te bucuri de plante de-a lungul intregului an, trebuie sadite seminte in ghivece noi la cate trei-patru saptamani.
Levantica parfumata
In Proventa, levantica ( Lavandula augustifolia ) este un condiment foarte indragit, care se foloseste cu masura in preparatele de peste si carne. Parfumul sau puternic tine la distanta daunatorii atat de plante cat si de hainele din dulap, daca pui intre haine mici buchete din florile sale. Frunzele si florile se pot folosi atat proaspete cat si uscate.
Rasadurile in ghiveci le poti procura primavara din comert sau poti cultiva si din seminte. Iarna, planta trebuie acoperita cu material textil pentru a o feri de frig. Primavara ciupeste planta.
Levantica are un efect relaxant. Este eficienta impotriva durerilor de cap si a nervozitatii, trebuie doar sa iti masezi cu ea fruntea sau tampla.
Sursa: Gradina din balcon – Natalie Fabmann