Roinita – Melissa officinalis
Roinita – Melissa officinalis este o planta perena care face parte din familia lamiaceae si o intalnesti in locuri umede si umbrite cum ar fi padurile de subarbusti pana la 800 metri. Denumirile sale populare sunt busuiocul stupului, iarba stuparului, iarba lamaioasa, lamaita sau mataciune. Este de origine din Europa Meridionala, Orientul Mijlociu si Apropiat.
Inaltimea plantei este de 40 – 80 cm cu tulpina erecta si frunze opuse, ovale, reticulate, zimtate, putin aspre la atingere si cu nervuri fine. Culoarea frunzelor este de un verde-luminos. Atunci cand sunt strivite au aroma de lamaie. La sfarsitul verii, intre lunile iulie si august, apar inflorescentele. Acestea sunt mici, grupate in mici buchete auxiliare la axilele frunzelor. Sunt de culoare alb sau roz pal.
Plantarea in gradina
Roinita este o planta careia ii place soarele sau locurile semiumbroase. Cultiva roinita la sfarsitul lunii aprilie si pana in iunie, acoperind putin semintele. Uda cu regularitate. Planteaza la 20 cm si repica planta in septembrie, lasand 50 cm intre doua plante. Planteaza direct in gradina cateva exemplare scose din ghiveci. Cand tufele s-au format, le poti multiplica prin prelevarea de lastari de pe margine si replantandu-i unde iti doresti.
Pe tot parcursul verii uda cu regularitate pentru a mentine solul proaspat. Toamna taie planta la nivelul solului si imprastie ingrasamant organic cu scopul de a pregati cresterea de primavara. Acopera cu paie pentru a o proteja de umiditatea rece a iernii, chiar daca este o planta destul de rezistenta. Poate face fata unor temperaturi de pana la – 15 grade C.
Proprietati terapeutice
De la roinita doar frunzele le poti utiliza in scopuri terapeutice. Florile au un miros dezagreabil, pe care il poti asemana cu cel emanat de plosnite. Planta se inscrie in farmacopeea europeana. Are proprietati antiseptic, antiinflamator, antispasmodic, carminativ, antipiretic, digestiv, sedativ si favorizeaza apetitul. Contine ulei esential, mucilagii, amidon, tanin, camfor, pectina,acizi organici, flavonoide si terpene.
Unguentele pe baza de roinita ajuta herpesul sa se vindece si impiedica reaparitia. Adauga frunze de roinita in apa calda a baii pentru a te relaxa.
Roinita este fara indoiala o planta care are un viitor medicinal. Aceasta ar putea combate excesul de colesterol LDL si sa aiba un rol in protejarea ficatului. I se recunoaste o actiune antiulceroasa, iar uleiul sau calmeaza pacientii suferind de dementa si foarte agitati. Contraindicatii: esenta pura de roinita provoaca durere si incetinirea batailor inimii.
looks so fresh and good 🙂
Delicious 🤤😁😍