Recoltarea plantelor miraculoase

aromatic bloom blooming blossom

Recoltarea plantelor miraculoase

Recoltarea plantelor miraculoase… dupa insamantare sau plantare, fara a lua in calcul timpul acordat ingrijirii gradinii tale, soseste timpul recoltarii plantelor miraculoase si bucuria beneficilor lor.

Concentratia de substante active ale plantelor miraculoase variaza. Ea evolueaza in functie de stadiul de dezvoltare, dar si in functie de regiuni, climat si conditii meteorologice. In general, culege mugurii primavara, frunzele inainte de inflorire, florile si varfurile inflorite inainte de deschiderea lor complete, iar ramurile toamna. Recolteaza fructele la deplina lor maturitate, iar fructele uscate in momentul in care primele se desprind singure de pe tulpina. Acesta este momentul cand semintele pe care le contin sunt ajunse la maturitate.

aromatic bloom blooming blossom
Photo by Pixabay on Pexels.com

Poti fi tentat sa culegi plante salbatice, care cresc spontan in vecinatatea gradinii tale. In afara recoltarii acestora, evita cu orice pret sa culegi plante din apropierea campurilor cultivate, bogate in pesticide si ingrasaminte, de pe langa cai rutiere sau drumuri intens circulate de masini, din cauza poluarii.

Pentru a evita dezvoltarea mucegaiurilor si degradarea in timpul conservarii, culege-le la sfarsitul diminetii, dupa ce roua s-a evaporat, sau la sfarsitul zilei. In primul caz, termina recoltarea inainte de pranz, deoarece caldura care urmeaza face sa se evapore esentele aromatice. Recolteaza doar partile sanatoase ale plantei, arunca frunzele patate, uscate, decolorate. Verifica frunzele, deoarece pe spatele lor se gasesc, de obicei, insecte mici parazite. Arunca de asemenea si o privire in interiorul florilor.

Nu recolta mai mult decat ai nevoie si respecta un anumit interval de recoltari. Nu pune la uscat frunzele in strat gros, astfel risti sa se dezintegreze rapid.

Substantele active din plante

  • Radacinile – extrag din sol minerale, vitamine si apa, acumuleaza uneori zaharuri si pot contine alcaloizi;
  • Tulpina – loc de tranzit, tulpina poate contine substante active in special in scoarta. La speciile lemnoase, se gasesc in alburn, strat lemons aflat coaja de copac si inima acestuia;
  • Frunza – este loc de sinteza foarte activ. Contine mare parte a heterozidelor si alcaloizilor;
  • Mugurii – sunt asemanatori, in ceea ce priveste compozitia, cu crengile infrunzite, de mici dimensiuni;
  • Floarea – este bogata in esente. La plantele aromatice,petalele contin pigmenti;
  • Fructele – sunt de mai multe sortimente. Fructele uscate care seamana cu semintele, contin uleiuri esentiale. Fructele carnoase sunt bogate in acizi organici, vitamine, zaharuri, uneori in pigmenti asemanatori flavonoidelor , ca in cazul afinului.

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: