Prevenirea necazurilor create de recipiente

person watering purple flowering plant

Prevenirea necazurilor create de recipiente

In articolul Necazuri create de recipiente am scris despre diferitele probleme care deranjeaza recipientele. In acest articol scriu despre regula de aur – prevenirea necazurilor create de recipiente inainte de a aparea.

Alege recipientul potrivit

Cumpara un recipient atat de mare si de adanc, cat iti permiti si atat cat ai nevoie, pentru a reduce riscul uscarii radacinilor. Acesta este motivul pentru care este bine sa cumperi un recipient cu autorigare. In cazul plantelor perene, vei avea nevoie de un recipient cu proprietati izolatoare bune (lemn, imitatie de piatra etc.)

Rasadeste plantele corect si la mometul potrivit

Asigura-te ca ai adaptat plantele inainte sa le scoti afara afara. Altfel risti ca planta sa nu se mai dezvolte. Este la fel de important sa astepti trecerea pericolului de inghet pentru a planta specile mai sensibile. Aseaza recipientul gol la locul lui. Daca l-ai mai folosit inainte, asigura-te ca ai curatat bine interiorul.

woman picking chamomiles in green meadow

Alege un compost potrivit

Nu exista un compost “universal valabil”. Foloseste compost ericaceu pentru plantele care nu suporta varul, cum este azaleea si unul cu nisip pentru plantele alpine. Pentru plantele perene, cumpara un compost pe baza de sol si pentru plantele de sezon, plantele de straturi, bulbi etc. sau unul care nu este pe baza de sol. Foloseste intotdeauna un compost care nu este pe baza de sol, atunci cand greutatea recipientului este o problema.

close up photo of plants
person holding a small spathiphyllum plant
Cultiva rasaduri sau butasi de calitate

Fa lucrul potrivit la momentul potrivit. Pentru cresterea plantelor de interior foloseste tavite curate si compost proaspat. Scoate plantele care sunt in plus, inainte de a fi prea dese, si nu uita sa apuci rasadurile de frunze , nu de tulpini. Verifica daca planta suporta transplantarea.

pink and white flowers
Cumpara plante de calitate

De cele mai multe ori, plantele sunt cumparate sub forma de rasaduri, butasi sau bulbi si nu sunt crescute acasa. Alege sa cumperi numai plante de buna calitate. Nu accepta bulbi moi, plantele de straturi foarte inalte, subtiri si palide, tufele nesanatoase sau plantele perene afectate de boli. Evita cumpararea plantelor care ti se ofera in comert, inainte de sezonul de plantare recomandat.

a flowering plant on a pot
Alege varietati potrivite de plante

Asigurat-te ca plantele pe care doresti sa le cultivi se potrivesc zonei in care locuiesti. Evita soiurile care sunt probabil prea delicate pentru zona geografica in care locuiesti. Nu alege niciodata plantele iubitoare de soare pentru a le creste in locuri situate sub copaci sau in late zone umbroase.

Uda si hraneste plantele corect si periodic

Acestea sunt cerintele absolut vitale daca doresti sa ai plante sanatoase si viguroase. Uda din abundenta, pana cand apa incepe sa iasa prin gaurile de drenare. Daca folosesti un compost standard este indicat sa folosesti fertilizatori dupa 6-8 saptamani. Urmeaza instructiunile de pe pachet. In majoritatea cazurilor, va trebui sa le aplici la intervale fixe. In cazul fertilizatorilor cu eliberare treptata, un singur tratament va dura luni intregi.

person watering purple flowering plant
Anunțuri publicitare
Ofera protectie in timpul iernii

Frunzele si tulpinile plantelor perene pot suferi de pe urma zapezii sau a inghetului, asa ca au nevoie sa fie protejate. Mai serios este pericolul de a inghetat compostul. Daca este posibil si daca recipientul este mic, portabil si are izolatie proasta, este mai bine sa il duci in casa. Daca un recipient trebuie sa stea afara pe perioada iernii, atunci sunt necesare unele masuri de protectie.

withered flower with ice particle at daytime

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D.G Hessayon

Alătură-te celorlalți 770 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?Am fost creata pentru a fi diferita si a nu lasa pe nimeni sa fie autorul propriei mele vieti.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: