Preparate din plante pentru uz intern
Ceai din plante medicinale
Cel mai eficient mod prin care te poti bucura de beneficiile plantelor, este sa savurezi ceaiurile din plante. Apa este cel mai bun solvent natural. Termenul ceai indica toate procesele care implica extragerea ingredientului activ prin fierberea sau infuzia in apa.

Apa pe care o folosesti este indicat sa fie cat mai putin calcaroasa posibil. Astfel eviti afectarea plantelor. Nu este recomandat sa fierbi plantele si florile aromatice. Foloseste-le in infuzie sau macerare, in timp ce radacinile si coaja sunt mai eficiente in decoct. Evita recipientele emailate si metalul gol asemenea.
Savureaza ceaiurile din plante, daca este posibil, calde. In cazul in care acest lucru nu este posibil, este mai bine sa le pastrezi intr-un recipiemt de sticla pentru a le consuma apoi reci, fara a le incalzi. Ideal este sa le consumi fara sa adaugi indulcitori, chiar daca uneori utilizarea mierei este indicata in mod expres(in special in cazul tratarii cailor respiratorii).
Daca gustul ceaiului nu iti este pe plac, adauga in ceasca radacina de lemn-dulce. Ai posibilitatea de a adauga si alte medicamente, insa in acest caz este esential sa cunosti cum se imbina proprietatile lor cu cele ale ceaiului in cauza. In functie de scop, ceaiurile pe baza de plante consuma-le in momente diferite. Dimineata sau in timpul postului cele purificatoare, laxative si diuretice. Dimineata si in mijlocul dupa-amiezii cele antiseptice, antireumatice, antitusive si cardiotonice. Cu douazeci de minute inainte de mese, cele tonice si antiacide. Dupa mese, cele digestive si sedative. Seara, inainte de a adormi, cele sedative, laxative si bune pentru circulatie.
Tipuri de ceaiuri
Exista in principiu doua tipuri de ceaiuri: infuzii si decocturi.
Infuzii

Infuzie inseamna sa adaugi plantele odata ce apa a atins punctul de fierbere si sa le lasi la infuzat pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 minute. Acesta este un remediu bun pentru evitarea dispersarii componentelor volatile, a aromelor delicate si a ingredientelor active sensibile la actiunea apei si a caldurii. Cantitatea standard de infuzie trebuie preparata zilnic si trebuie sa fie suficienta pentru trei doze.
Cantitate: 30g plante medicinale uscate sau 75 g proaspeta la 1/2l de apa.
Ustensile: recipient din sticla sau ceramica cu capac, ceainic cu capac, filtru si ceasca de ceai.
Procedura: Adu apa aproape de punctul de fierbere(fierberea completa disperseaza uleiurile volatile), pune plantele medicinale in recipient si toarna apa fierbinte peste ea. Acopera, lasa sa se infuzeze maximum zece minute si apoi strecoara-l in ceainic si acopera din nou. Poti pastra infuzia intr-un loc racoros sau in frigider pana la douzeci si patru de ore. Poti utiliza infuzia si pentru uz extern.
Decoct din plante medicinale

Sa pregatesti un decoct inseamna sa scufunzi plantele in apa inca rece si apoi sa fierbi totul, fara sa depasesti 20 de minute. Potrivit pentru tratamentul cu radacini,scoarte, crengi si unele tipuri de bace. Va trebui sa o prepari zilnic si trebuie sa fie suficienta pentru trei doze.
Cantitate:30grame plante medicinale proaspete in 750ml apa;
Procedura: pune plantele intr-un recipient si varsa apa rece. Lasa sa fiarba pana cand volumul de apa este redus cu o treime. Opreste focul si lasa la infuzat inca 10 minute. Apoi filtreaza cu o strecuratoare in carafa si acopera. Este indicat sa fie consumat cald sau inca caldut.
De asemenea, decoctul il poti utiliza si pentru uz extern pentru a face impachetari, insotite de tifon sau de bumbac, pe care le aplici pe piele.
Tincturi mama

Tincturile mama sunt un preparat in care ingredientele active ale plantelor medicinale sunt dizolvate intr-o solutie din apa si alcool, drept conservant. Produsele alcoolice ideale pentru a prepara o tinctura sunt vodca(contine cativa aditivi), romul(mascheaza perfect gustul neplacut) si vinurile albe sau rosii cu un continut potrivit de alcool(in acest caz, se numeste tinctura de vin). Remediul se ia de trei ori pe zi, 5 mililitri pe rand, diluandu-l in apa, miere sau suc de fructe, sau prin picurare sub limba.
Cantitate: 200gr. de plante medicinale sau 600gr. plante medicinale proaspete in 1l dintr-un amestec de 25%alcool si apa.
Ustensile: borcan mare cu etansare ermetica, filtru de gelatina sau muselina, presa mica de vin, sticle de sticla intunecata cu dopuri etanse si sticle mici cu picurator.
Procedura: pune plantele in borcan si acopera cu amestecul. Sigileaz-o, pune-o la intuneric si raceste-o timp de doua saptamani, agitand-o periodic. Aseaza filtrul pe marginile presei de vin si toarna amestecul. Ulterior, toarna-l in sticle. Reziduul poate fi un excelent compost. Poti pastra tinctura timp de doi ani, intr-un loc racoros si uscat, departe de lumina.
Sirop

Siropurile se fac prin adaugarea a pana la saptezeci la suta zahar la infuzie sau decoct. Se iau cinci pana la zece mililitri de trei ori pe zi.
Cantitate:1/2l infuzie sau decoct si 1/2 kg miere sau zahar nerafinat.
Ustensile:tigaie, lingura de lemn, sticla de sticla intunecata cu dop, palnie.
Procedura:incalzeste 1/2l de infuzie sau decoct in recipient, adauga 1/2kg miere sau zahar si amesteca bine pana se topeste; lasa-l sa se raceasca si apoi toarna-l in sticle si sigileaza cu dopul de pluta.
Inhalatii
Recomandate pentru toate bolile care afecteaza aparatul respirator. Scufunda 30gr. de plante medicinale intr-o oala cu 1/2l de apa clocotita. Acopera capul cu un prosop, apleaca-te deasupra oalei si inhaleaza aburul. Este indicat sa respiri adanc la fiecare 2 minute si sa repeti inhalatia de cel putin trei ori.