woman in brown coat sitting on rock near green palm tree

Plante parfumate

woman in spaghetti strap shirt holding a butterfly net with flowers

Majoritatea cultivam plante de apartament pentru frumusetea lor, dar unele au in plus mirosul placut. Mirosul este produs de frunzele plantei, dar cel mai des provine de la florile acesteia.

Simtul olfactiv este cel mai evaziv si misterios dintre cele cinci simturi ale noastre. Aprecierea mirosului variaza in mare parte de la persoana la persoana. Exista oameni complet incapabili sa detecteze un miros care este puternic si distinct pentru altii. Ceea ce unii oameni gasesc ca fiind un parfum atractiv, altora li se poate parea dezgustator sau chiar neplacut. Poti observa ca, in ocazii diferite, aceeasi persoana reactioneaza diferit la acelasi miros.

De asemenea, te poti obisnui foarte repede cu anumite mirosuri, de aceea parfumul unei flori, care este foarte puternic intr-un coridor, nu se mai simte dupa cateva minute petrecute in aceeasi incapere.

Alegerea plantelor parfumate

Taria parfumului poate varia mult de la planta la planta. O anumita varietate de planta poate avea un parfum puternic, in timp ce alta este complet lipsita de miros. Chiar si printre cele parfumate, intensitatea variaza de la o planta la alta. Mirosul se pierde complet cand cultivatorii de plante se concentreaza asupra altor factori, cum ar fi culoarea si marimea florilor. Daca parfumul este important pentru tine, foloseste-ti atat nasul, cat si ochii atunci cand alege plantele.

woman in brown coat sitting on rock near green palm tree
Photo by feelalivenow on Pexels.com

Este dificil de descris un miros, in special de adus aminte. Parfumul precum mierea, pinul sau lamaia, sunt mai usor de descris. Altele sunt foarte complexe le poti descrie doar evaziv, prin cuvinte ca “dulce”, “iute” sau “de fruct”. Deoarece apreciem atat de diferit parfumurile, nu exista substitut pentru “mirosirea” personala a florilor care te atrag cel mai mult.

Pozitionarea plantelor parfumate

blooming roses placed on table near window in room

Cel mai popular si practic loc pentru plantele puternic parfumate este camera de zi. Ele nu sunt recomandate pentru sufragerie. Parfumurile tari interfereaza adesea cu aprecierea mancarii, deoarece simturile gustului si mirosului sunt puternic legate. Sunt considerate uneori nepotrivite in dormitor. In cazuri extreme, un parfum puternic, greu, iti poate provoca insomnie si durere de cap.

Plantele, al caror miros pare sa paleasca dupa cateva minute de stat langa ele, aseza-le in holuri, pe unde doar treci si nu stai. Astfel mirosul este apreciat de fiecare data. Plantele parfumate iti ofera o satisfactie aparte, daca sunt pozitionezi in locuri potrivite.

Evaluare: 1 din 5.

Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: