closeup photo of sprout

Plante de rasad

Plantele de rasad sunt cele pe care, dupa ce au infrunzit, le sadesti in recipiente, in aranjamente care te vor bucura pentru o perioada limitata de timp. Definitia de mai sus se refera la destinatia si nu la tipul de planta. Muscata intr-o sera este pe jumatate perena – dar, acelasi soi, daca o sadesti intr-un vas si o pui afara este o “planta sadita”.

plante de rasad
Photo by PhotoMIX Company on Pexels.com

Plantele de rasad sunt ideale sa aduci caminului o pata de culoare. De obicei, cosurile suspendate sunt impodobite cu plante sadite care sunt cele mai populare plante si pentru recipientele obisnuite. Cumpara plantele tinere odata cu ghiveciul si tavita. Multe pot fi crescute din seminte. Altele este nevoie sa le lasi sa creasca, dupa care le poti planta.

Gradina cu recipiente pentru flori nu trebuie sa fie niciodata goala, chiar daca te bazezi numai pe rasaduri. Aranjamentelor alcatuite din rasaduri de vara ar trebui sa le urmeze toamna cele care infloresc primavara (micsunele ruginite, chiparoase, nu-ma-uita, banutei etc.) in cateva recipiente si in altele cele care infloresc iarna (panselute, Polyanthus Crescendo etc.)

plante de rasad
Photo by Ron Lach on Pexels.com

Este indicat sa faci rost de mai multe varietati de plante si sa le plantezi mult mai apropiate unele de altele, decat faci fata de rasadurile din gradina. Stropeste-le in mod frecvent, foloseste ingrasamant cu potasiu(K), pentru a prelungi viata aranjamentului.  Nu uita ca soiurile frunzoase, cum sunt iedera, siminocul si perila, le poti folosi pentru a crea un aranjament floral. Daca recipientul este putin adanc, foloseste plante asemanatoare cu margaretele iubitoare de soare – cum ar fi gazania.

Poti folosi o singura varietate de planta, dar este mult mai folositor sa plantezi mai multe. Modelul standard este sa amplasezi plantele inalte in mijlocul recipientului sau in spate, daca ai ghivece sau jardiniere pe perete. Daca ghivecele sunt unele obisnuite, este de preferat sa folosesti o specie inalta, de exemplu galbenele. Dupa ce ai sadit aceste plante, ocupa-te de plantele de pe margine. Apoi amplaseaza taratoare, pentru a acoperi marginile si de a da adancime aranjamentului. Un recipient mai mare poate arata prea golas din luna noiembrie pana in mai, doar daca nu il folosesti pentru un aranjament de iarna.

Solutiile pentru acest aranjament sunt limitate, astfel incat de multe ori ideea de a folosi conuri de brad in centru sau intr-o configuratie care acopera intreg recipientul este binevenita. Arborii si arbustii folositi in mod obisnuit sunt merisor, pieris, skimma, salba moale si conifer pitice. Plantele de umplutura, cele de la margine si plantele taratoare aranjeaza-le in jurul sau in interiorul aranjamentului, pentru a furniza un aspect de primavara, vara sau iarna. Un alt fel de aranjament foarte utilizat este alcatuit din plante cu bulbi dispuse intre plante bianuale, pentru a capata un aspect de primavara.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: