yellow petal flower

Plante acvatice

Daca esti norocos si ai un iaz, umplerea acestuia cu plante acvatice si pesti repezinta o sarcina grea si complicata. Apa este un punct focal in gradina pe care cu greu il poate depasi altceva. Sa faci alegerea corecta a plantelor este esential, daca doresti sa creezi un echilibru care va face ca apa sa ramana curata. Un iaz de gradina este un recipient. Un vas pentru cultivarea plantelor, care nu este complet deschis spre solul gradinii care se afla sub el.

gazebo near pond and plants with flowers
Photo by Max Vakhtbovych on Pexels.com

Iazul ca adapost al plantelor are doua avantaje. Nu are nevoie de apa pentru udat si plantele acvatice sunt mai rare, ceea ce le face mai atractive decat plantele obisnuite de gradina. Sa nu consideri ca lacul din gradina este un recipient, dar exista un recipient care adaposteste plantele acvatice individuale care a devenit din ce in ce mai popular. Aceste este cosul acvatic. Este mai bine sa plantezi plantele acvatice in recipiente de plastic perforate decat in solul de la fundul lacului. Foloseste pentru nuferi un cos cu dimensiune mare. Captuseste cosul cu tesatura de iuta inainte de folosire. Cosurile cu nervuri nu au nevoie de captuseala.

yellow petal flower
Photo by Pixabay on Pexels.com

Modalitate de plantare

Modalitatea traditionala de plantare a fost pana acum de a instala radacinile intr-un strat de compost pe fundul lacului. Aceasta tehnica are insa parti negative. Pestii rascolesc pamantul, inmultirea nedorita a speciilor care se raspandesc usor si dificultatea de a ridica plantele pentru divizarea si replantarea lor o data la cativa ani. Toate acestea le poti evita daca folosesti cosurile acvatice.

Nu trebuie sa costruiesti un iaz pentru a te bucura de plantele acvatice. Un mini-iaz este un recipient care contine apa, il asezi sau construiesti in patio sau pe balcon si adaposteste una sau mai multe plante acvatice. Exista cateva motive pentru care sa alegi un mini-iaz in locul unui iaz de dimensiuni obisnuite. Cel mai des motiv intalnit este lipsa spatiului, dar si necesitatea excavarii este la fel de important. Alegand un iaz de mici dimensiuni, plantele sunt astfel mai aproape de ochi, iar necesitatea ingrijirii zilnice este redusa.

Mini-iaz in patio
Anunțuri publicitare

Apa prezinta si riscuri, mai ales acolo unde exista copilasi neastamparati. Este necesara supravegherea lor. Mini-iazul il poti construi din caramizi sau pietre cu o captuseala rezistenta la apa. Aceasta poate fi din fibra rigida de sticla, sau vopsea speciala pentru iaz.

Este indicat sa folosesti un recipient deja gata facut, rezistent la apa, ca de exemplu, un butoi taiat in doua, o chiuveta, un rezervor de fibra de sticla sau o jardiniera de plastic. Poti cultiva doua tipuri de plante acvatice intr-un butoi taiat pe jumatate.

Plantele acvatice de adancime au radacinile scufundate, frunzele la suprafata iar florile la suprafata sau deasupra apei. Nuferii pot fi inclusi aici, dar numai speciile pitice le poti folosi. Plantele de margine sunt in general plantate mai aproape de suprafata. Acestea au radacini scufundate, dar frunzele si florile se afla la suprafata apei. Poti pune intr-un mini-iaz unul sau doi pestisori aurii, daca acesta are o adancime de cel putin 37,5 cm.

Pestii nu se vor simti bine intr-un recipient mic si cu peretii subtiri din cauza temperaturilor care vor fluctua forte mult in timpul anului.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D.G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: