Pozitionarea plantelor de interior in locuinta

photo of bedroom with flowering plants

Pozitionarea plantelor de interior in locuinta

Pozitionarea plantelor de interior in locuinta o faci in functie de conditiile de mediu din incapere. Cantitatea corespunzatoare de lumina, caldura si umezeala reprezinta cerinte de baza pentru supravietuirea plantelor. Cu cat fereastra este mai mare, cu atat dispui de mai multa lumina, dar si pierderea de caldura este mai mare. Fiecare locuinta reprezinta un mediu diferit pentru plante. Plantele trebuie sa se simta ca la ele acasa in spatiul tau.

Astazi gasesti pe piata geamuri duble si metode moderne de izolare pentru a reduce cu mult pierderea de caldura. Poti avea zone relativ mari acoperite cu sticla, in casele mai vechi intalnesti ferestrele mici, caldura mai mare, deci, incaperile sunt mai intunecoase. Lumina scade pe masura ce te indepartezi de sursa de lumina. Cu cat este mai mare camera, cu atat sunt mai obscure zonele cele mai indepartate de fereastra. Camerele cu ferestre pe doi sau trei pereti iti vor asigura conditii de luminozitate mai uniforma decat camerele cu ferestre pe un singur perete, dar nivelul si calitatea luminii variaza in functie de amplasarea acestora.

faceless woman resting in lounge zone in exotic country
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Majoritatea caselor sunt dotate incalzire centrala, care asigura caldura constanta, cu variatii minime de temperatura. Radiatoarele creeaza fluctuatii de temperatura, iar atunci cand casa nu este ocupata, incalzirea centrala este potrivita la o temperatura mai joasa. Incaperile fara incalzire centrala sau cu o sursa aditionala de incalzire, cum sunt focurile deschise, sobele cu lemne sau altele, creeaza variatii mari de temperatura, in aceeasi camera. Tavanele inalte permit caldurii sa se ridice, partea de jos a incaperii fiind mai rece decat cea de sus.

Fiecare camin este diferit, dar in continuare iti prezint cateva informatii generale legate de incaperile principale din camine si sugestii in legatura cu tipurile de plante potrivite.

Holul

Este prima impresie perceputa de vizitator si poate fi nepotrivit pentru plante. Holurile sunt obscure, inguste si cu putina lumina naturala, cu scari care fac legatura cu alte incaperi. Caldura care se ridica pe scari si usa din fata mereu deschisa si inchisa le pot transforma in locuri racoroase.  Exista plante care pot face fata conditiilor dificile, si plante cu flori pe termen scurt, care iti vor lumina intrarea intunecata. Solutia o reprezinta plantele verticale sau cele pe care le poti dirija in sus si cosurile suspendate , acolo unde nu ai spatiu pentru altceva.

hedera helix
Photo by Kulbir on Pexels.com
  • Plante cu frunze : Hedera helix, iedera; Cissus antarctica, vita de apartament;
  • Plante cu flori: Cyclamen persicum, ciclamen; Jasminum polyanthum, iasomie; Narcissus spp., narcisa; Primula x tommasinii, ciubotica-cucului;
  • Plante dirijate : Chlorophythum comosum, voalul miresei; Tradescantia fluminensis, planta telegraf.

Camera de zi

Este cea mai importanta incapere si plantele fac din ea un loc placut. Majoritatea camerelor sunt destul de spatioase si poti sa adapostesti plante mari si grupe de plante. Ele sunt mentinute la o temperatura constanta si au suficiente ferestre, care ofera o lumina buna. Daca ai incaperea decorata in culori pale, cu oglinzi pe pereti, lumina va fi excelenta.

red and beige hammock
Photo by Jonathan Borba on Pexels.com

Orice planta de apartament poate fi crescuta in aceasta incapere. Plantele cu frunzis bogat sunt izbitoare, iar cele cataratoare sunt atragatoare, dirijate de un spalier. Daca exista usi frantuzesti, plantele fac legatura intre gradina si restul casei.

Biroul de acasa – studioul

Il utilizezi zilnic, sau ocazional. Oricum ar fi, plantele din aceasta incapere trebuie sa suporte neglijenta, dar trebuie si te bucuri de o atmosfera placuta. O grupare de plante cu frunzis ofera o ambianta odihnitoare. Alege plante care au aceleasi cerinte de ingrijire si conditii de crestere, dar cu frunzele de diferite forme, textura sau culori.

Planta potrivita in incaperea potrivita
Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com

Stii deja ca plantele ajuta la purificarea aerului contaminat cu chimicale emanate de echipamentul de birou – calculatoare, imprimante, fotocopiatoare si fluizi corectori.

  • Plante cu frunze – Asplenium nidus, feriga cuibul pasarii; Dracaena sanderiana; Hypoestes phyllostachya, hipoestes; Fittonia verschaffeltii, fitonia; Peperomia caperata, peperomia; Spathiphyllum wallisii, spatifilum; Yucca elephantipes, yucca;
  • Plante cu flori – Guzmania, guzmania; Neoregelia carolinae, neoregelia.

Bucataria

Bucataria poate fi mica, utilizata doar pentru prepararea hranei, sau mai mare, familiara, cu spatiu pentru servirea mesei si alte activitati. In ambele cazuri, petreci mult timp acolo.

Plantele dau un plus de viata si culoare si invioreaza sterilitatea bucatariilor moderne. Ele sunt de obicei calde – desi bucatariile care nu sunt spatiu si pentru alte activitati devin reci, cand nu sunt utilizate – si atmosfera cu aburi creeaza nivele inalte de umiditate, care sunt ideale pentru multe plante.

chopping boards near oven under hood
Photo by Dmitry Zvolskiy on Pexels.com

Alege plante pentru bucatarie destul de rezistente si capabile sa reziste fluctuatilor de temperatura. Plantele cu frunze delicate sunt predispuse vatamarilor – cele mai elastice vor tolera mai bine conditiile. Plantele cu flori sunt ideale sa infrumusetezi bucataria pe perioade scurte.

Dormitorul

De obicei, petreci prea putine ore in dormitor pentru a aprecia cu adevarat plantele care cresc acolo, dar ele ajuta la crearea unei atmosfere relaxante. Exista riscul sa neglijezi plantele, deoarece perioadele relativ scurte petrecute  in dormitor nu sunt evident momente in care te gandesti la ingrijirea plantelor.  

photo of bedroom with flowering plants
Photo by Olya Kobruseva on Pexels.com

In dormitoare sunt de obicei conditii bune de lumina si ele sunt situate adesea in asa fel incat sa prinda soarele de dimineata. Nivelul de caldura este de obicei mai scazut decat in zonele principale ale casei – un pervaz constituie un loc bun pentru plantele care prefera conditiile racoroase.

  • Plante cu frunze – Begonia bowerae si Begonia rex;
  • Plante cu flori – Browallia speciosa, brovalia; Campanula osiphylla, clopotei; Catharanthus roseus, catarantus;
  • Plante mari – Chrysalidocarpus lutescens, palmier; Ficus benjamina, ficus.
Baia

Atat umiditatea cat si temperatura variaza, caldura si aburii din baie fac din aceasta un loc bun pentru plantele care au nevoie de o atmosfera umeda.  Baile au ferestre mici si geamul ferestrei este de obicei aburit. Pervazul este ideal pentru plantele care iubesc lumina, dar nu lumina directa a soarelui. Spatiul podelei este adesea limitat, deci plantele care atarna din cosuri suspendate si ghivecele de pe perete sunt o alegere practica.

beautiful woman taking a bath
Photo by Yaroslav Shuraev on Pexels.com

Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament

Evaluare: 1 din 5.

Alătură-te celorlalți 751 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]

Descoperă mai multe la Gradina Magica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura