Pelerinaj in interiorul tau

digital dreamy landscape of pool and sea at sunset

Pelerinaj in interiorul tau

Pelerinaj in interiorul tau… este chiar dificil sa fii imparatul propriei vieti. De obicei iti joci viata la jocurile de noroc. Cu fiecare nou pariu speri sa castigi ceva, asa incat sa te poti bucura de viata ta. Dar asa cum se intampla mereu in cazurile jocurilor de noroc, continui sa pierzi de fiecare data. In cele din urma, palatul vietii tale ramane gol.

Pelerinaj in interiorul tau

Unii oameni reusesc sa-si umple viata cu gunoi. Aduna gunoaie, tot felul de lucruri care se dovedesc fara valoare in final. Se gandesc ca din moment ce viata lor este atat de scurta si energia atat de limitata, nu isi pot umple palatul vietii lor cu diamante si nestemate. Din moment ce foarte putina energie le sta la dispozitie, nu isi pot umple palatul decat cu gunoi. Asa ca aduna gunoaie. Dar nu isi dau seama de faptul ca insusi mirosul acelui palat nu ii lasa sa traiasca in el – este imposibil.

De ce este un haos atat de mare? De ce exista atatea probleme? Atata frustrare?

Frustrarea si haosul nu vin din cer, din luna sau din stele. Nu vin de nicaieri altundeva decat din insusi palatul umplut cu gunoi. Tot haosul, toata frustrarea, toata nefericirea vin din una si aceeasi sursa. Ele reprezinta rezultatul proprilor fapte, creatii si rezultatul proprilor eforturi.

Te-am invitat pe acest taram singuratic ca sa vorbim despre felul in care iti poti lumina palatul, sa-l impodobesti cu flori si sa-l stropesti cu parfum. Daca poti face asta, poate vei reusi sa gasesti magia din tine.

Cine stie? Poate ne aflam pe pamant in acest scop. Cine stie? Poate ca viata insasi e un examen, un test. Cine stie care dintre noi va trece acest test al vietii?

Un lucru este cert: exista oameni care se vor umple de lumina. Acesti isi vor umple palatul vietii lor cu parfum, adduce armonia in viata lor. Daca exista undeva dumnezeirea, beatitudinea, splendoarea, atunci acestia sunt cei indreptatiti sa aibe parte de ele.

Va trebui sa intelegi un lucru, si anume ca daca poti invata cum sa traiesti corect chiar si pentru trei minute, lucrul acesta iti poate schimba intreaga viata. Pentru cineva care a pasit in directia corecta, care cunoaste drumul catre extaz chiar si pentru o clipa, nu mai este posibil sa mai uite acest drum in anii ce vor urma. Odata ce ai deschis ochii si ai privit in jur, nu mai ai cum sa-I inchizi la loc, sa ratacesti calea mergand cu ochii inchisi.

two man hiking on snow mountain

Indiferent cat de multe cuvinte potrivite cunosti, nici o revolutie si nici o transformare nu poate avea loc in viata ta doar pentru ca auzi si cunosti aceste cuvinte. Intr-un fel este mai bine sa stii cuvinte nefolositoare, fiinda atunci nu mai ai cum sa crezi in mod eronat ca ai dobandit ceva prin simpla cunoastere a cuvintelor.

Cand auzi ceva valoros, poti foarte usor sa cazi prada iluziei ca ai dobandit ceva, ca ai realizat ceva important. Dar nimic nu poate fi realizat prin simpla auzire.

De la bun inceput, trebuie sa intelegi acest lucru: trebuie sa faci ceva, trebuie sa faci ceva. Trebuie sa iti transformi modul de viata; trebuie sa-ti schimbi stilul de viata. Daca provoci o revolutie in fiinta ta, ceva se poate intampla. Altminteri nimic nu se poate intampla. Sa fii un simplu ascultator n-are nici o valoare. Faptul de a asculta este o distractie: unii oameni se simt fericiti cand asculta muzica; altii se simt fericiti cand asculta adevarul; cand asculta pe cineva vorbind despre existent. Dar si asta este tot o distractie, nimic mai mult. Este un mod de a uita de tine pentru o vreme. Trebuie sa faci efectiv ceva ca sa-ti transformi viata.

Sursa: Tacerea – Osho

Alătură-te celorlalți 759 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]
%d