Patrunjel – Petroselinum crispum

Patrunjel – Petroselinum crispum

Patrunjel – Petroselinum crispum este o planta erbacee bianuala de origine din Europa Meridionala care face parte din familia apiaceae. Creste sub forma de tufa de 30-60 cm, are frunzele de culoare verde, mai mult sau mai putin plane, ramificate si dantelate. Axul floral de forma unei umbrele din flori mici albe-verzui se formeaza in al doilea an de vegetatie.

Cultiva-l la soare sau intr-un loc semiumbros si va creste rapid indiferent daca solul este bogat. In gradina il poti semana in perioada martie-august, pe randuri si pastrand o distanta de 20-30 cm intre ele, sau sub forma de razor. Acopera semintele cu putin pamant, taseaza si stropeste cu apa in ploaie fina. Smulge buruienile din aria de unde ai plantat semintele. Acesta este singurul lucru pe care va trebui sa il faci pana cand patrunjelul va fi suficient de mare. Toamna, intinde putin ingrasamant organic, cum ar fi un compost bine descompus. Melcii si limacsii sunt singurele vietati care iti pot compromite cultura asa ca supravegheaza plantele.

Anunțuri publicitare

Proprietatile terapeutice ale patrunjelului

Proprietatile terapeutice ale patrunjelului sunt : antiseptic, antispasmodic, emenagog si stimulent. Contine ulei esential, acid folic, miristicina, vitaminele A si C, calciu, fier sulf, cupru, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu si apiol. Consuma-l crud , in ce cantitati vrei, si sigur iti va acoperi necesarul zilnic de vitamine A si C. Sub forma de cataplasme, frunzele proaspete, calmeaza muscaturile de insecte si vanataile. Intotdeauna pentru uz extern, decoctul si infuzia de radacina si seminte le poti utiliza pentru tratarea reumatismului si a artitritei. Maseaza pistruii faciali cu suc de patrunjel.

Contraindicatii: remediile pe baza de patrunjel pot fi toxice, deci utilizeaza-le numai dupa o reteta medicala. Cu toate acestea, utilizeaza-l moderat ca un condiment, deoarece in cantitati excesive iti poate provoca afectiuni ale ficatului si ale rinichilor. Nu consuma in timpul sarcinii.

Alătură-te celorlalți 763 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Que precioso.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: