Pasiune pentru legume

Pasiune pentru legume

Ca si gradinar am libertatea de a-mi alege din foarte multe varietati de plante. Criteriile de selectare sunt amplasamentul (cerintele plantelor fata de locatie), timpul pana la recoltare si nevoile speciale ale plantelor. Plantele inalte, de ce exemplu dovlecelul zucchini, au nevoie de vase mari pentru a se putea dezvolta dupa bunul plac. Radacinoasele (morcovii, ridichiile) se vor dezvolta mai greu in ghivece. Daca nu vrei sa te complici cu rasadurile din seminte, poti achizitiona plantutele din piata sau pepiniere.

Mici, dar impunatoare

Cauta la producatori sau magazinele de specialitate soiuri de „mini-legume”. Rosiutele din poza sunt soi de rosii cherry yellow. Acesta este un soi care ramane mignion, de aceea este potrivit pentru a-l cultiva in ghiveci. Semintele le-am comandat online de pe site de specialitate.

Exista soiuri pitice de rosii, varza, de asiaticul pak-choi (varza chinezeasca), zucchini si vinete. Chiar daca dispui de un balcon mic, nu trebuie sa renunti la gradinarit. Planteaza in jurul unei radacini de rosie salata sau fragi si vei avea o mini-gradina!

Legume de cultura proprie

Cultiva rosiile si ardeii in martie in vase asezate pe pervaz. La cultivarea rasadurilor folosesc ghivecele biodegradabile umplute cu pamant special pentru rasaduri amestecat cu perlit. Mai poti folosi si pastilele de turba umplute cu pamant nutritiv. Mentine pastilele din turba permanent umede. Incepand cu luna mai, in zilele noroase poti incepe antrenamentul plantelor ( tine-le afara in timpul zilei) iar dupa mijlocul lunii le poti rasadi.

Cele mai multe legume nu au nevoie de rasadire. Poti cultiva semintele direct in locul definitiv. In acest caz pamantul trebuie mentinut in permanenta umed pana cand plantele fac 3-4 frunzulite.

Rasadurile de legume

Primavara si vara timpurie, oferta de rasaduri este bogata. Poti alege dintre diferitele soiuri de salate sau verze dispuse in paharele de turba. In ghivece gasesti rasaduri de dovleac, ardei, rosii sau de multe alte legume. Rasadurile sensibile la frig, ca de exemplu cele de vinete, castraveti, rosii, ardei nu trebuie cumparate inainte de mijlocul lunii mai. Rasadurile trebuie sa fie puternice si sanatoase, iar pamantul suficient de umed. Plantutele ofilite nu se vor dezvolta conform asteptarilor.

Uda plantele dimineata, iar la nevoie, in zilele caniculare, poti repeta procedeul dupa-amiaza sau seara devreme. Este mai bine sa uzi o data si din abundenta decat putin si de mai multe ori. Apa care ramane in farfurioara de sub ghiveci o vei arunca dupa 30 de min. Apasa suprafata solului usor cu degetul. Daca se lipesc de deget bucati mici de pamant, planta nu are nevoie de apa. Sa nu stropesti niciodata frunzele. Ciupercile daunatoare se dezvolta foarte repede pe frunzele umede.

Alătură-te celorlalți 749 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Thank you for following CarolCooks 2 🙂

  2. It’s good to meet you and thank you for following my blog.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]

Descoperă mai multe la Gradina Magica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura