Parul – Pyrus communis
Parul – Pyrus communis are ca origine parul salbatic. Istoria parului cultivat isi are originea in Asia Centrala din vremuri stravechi. Treptat s-a raspandit spre vest, iar in evul mediu era deja prezent in Europa. In comparatie cu marul – malus pumila mill., desi sunt inruditi, digestibilitatea si valorea terapeutica este mai redusa.

Parul este recomandat terapeutic pentru actiunea sa laxativa, diuretica si urolitica, similara cu cea a merelor fara coaja. Impiedica depunerea uratilor si favorizeaza eliminarea lor. Este recomandata cura cu pere in afectiuni urinare, litiaza urica, precum si in reumatism, guta si artritism. Sunt recomandate si diabeticilor datorita continutului ridicat in levuloza.
Consuma fructele ca atare. Sunt mai putin recomandate celor cu digestia dificila,cu tractul digestiv iritat, cu hemoroizi, datorita celulelor pietroase din pulpa. Sub forma de suc, 2 – 3 pahare pe zi, inainte de mese. Cidrul de pere are actiune diuretica si usor laxativa. Frunzele de par sunt indicate ca adjuvant in cistite, in litiaza renala si in general in afetiunile renale, vezicale si ale prostatei. Utilizeaza sub forma de infuzie preparata din 100g de frunze proaspete sau 25g frunze uscate la 1 litru de apa. Infuzia obtinuta o poti consuma in cursul unei zile.