Papadia – Taraxacum officinale
Papadia este o planta perena numita si ‘dinte de leu’, ‘buha‘, ‘basina porcului’. Creste sub forma unor rozete alcatuite din numeroase frunze de culoare verde-deschis, lanceolate, care pornesc de la baza tulpinii. Are o radacina carnoasa cilindrica si un scap cilindric si sec, inalta de 15 la 25 cm.

Floarea, asezata la varful scapului, este de fapt un capitul format din sute de floricele galbene ligulate si infloreste intre martie si septembrie. Fructul este ceea ce se numeste achena cu puf, o inflorescenta rotunda si pufoasa, compusa din fructe diferite, care la adierea vantului se deplaseaza pentru a pluti in aer si se aseaza pe pamant datorita papusului cu care este prevazuta, ceea ce actioneaza ca o parasuta.
Plantarea papadiei in gradina
- Papadia este considerata un fel de salata in randul legumicolelor. Cultiva intr-un loc insorit, pe un teren bogat;
- Sadeste papadia direct in gradina din martie pana la sfarsitul lunii iunie, pe randuri distantate la 20cm. Acopera putin semintele;
- Cand plantele au cateva frunze, lasa-le un spatiu de aproximativ 10-15cm intre ele. Daca decizi sa o sadesti in pepiniera, repica cand plantele sunt suficient de puternice, dupa aproximativ 45 de zile de la insamantare;
- Planta este destul de solicitanta pentru sol, asa ca lasa o pauza de 3-4 ani inainte de a cultiva aceeasi parcela.
Proprietati terapeutice

S-a demonstrat efectul diuretic al papadiei, cunoscut din punct de vedere empiric de secole, mai ales in zonele rurale. Ajuta la eliminarea sodiului. Radacinile si frunzele sunt prescrise pentru a elimina apa din rinichi, dar si in reglarea functiei biliare, deoarece are un efect coleretic si colagog. Doar frunzele favorizeaza eliminarea urinara si digestiva.
Consuma ca o leguma sau bauta ca un decoct de radacini sau suc. Detoxifica si revigoreaza corpul, curate rinichii si ficatul si scade nivelul de colesterol din sange. Poti folosi planta si pentru pietre la rinichi, guta, constipatie si reumatism. Pentru a pregati decoctul, fierbe o jumatate de ora o mana de radacini uscate in 1 litru de apa. Strecoara si bea trei pahare in timpul zilei. Pentru uz extern aplica sucul pe negi. Adauga ceaiul la baile calde pentru a domoli vasele varicoase.
Foloseste frunzele tinere proaspete ca legume, crude sau fierte, si macereaza bobocii murati, precum caperele. Radacinile sunt bune proaspete, insotite de miere de papadie. Spala frunzele inainte de a le consuma pentru a elimina gustul amar. Toamna sau in ianuarie-februarie, daca pamantul este inghetat, acopera tufele cu clopote pentru salata timp de 8-10 zile. Dupa secolul XIX-lea, papadia a inceput sa fie cultivata in gradina. Pentru consum, sub forma unor varietati ameliorate, precum Ameliore de Montmorency, Ameliore a couer plein sau Ameliore tres hatif.
Sursa: Gradina cu ierburi miraculoase