Necazuri create de recipiente
Cresterea plantelor in recipiente implica doua situatii delicate. Recipientul in sine (ghiveci, jardiniera etc.) este posibil sa fie necorespunzator pentru plantele pe care le contine. Acest aspect influenteaza cresterea – nu se dezvolta asa cum ar trebui sau chiar deloc. Diferitele necazuri create de recipiente pot fi rezolvate fara prea mult efort. In schimb cele legate de plante sunt in general mult mai complicate si iti vor da multa bataie de cap.

Plantele crescute in ghivece, jardiniere, cosuri suspendate etc. pot prezenta la fel de multe necazuri precum cele care cresc in straturi sau borduri. Pot fi atacate de boli sau paraziti, mai ales daca sunt plantate apropiat unele de altele. Din fericire, cele mai raspandite plante de recipiente sunt mai putin predispuse la atacurile diferitelor insecte si fungi. In plus, plantele din recipiente sunt oarecum izolate de cele din gradina, astfel incat unii daunatori, cum ar fi melcul, nu constituie o problema.
Asta nu inseamna ca nu poti intampina necazuri in cultivarea plantelor anuale si a bulbilor. Pentru incepatori, mai ales, exista si lucruri care merg prost, insa este mult mai probabil sa fie o lipsa de informatii despre cultura sau un mediu neadecvat decat unui anume daunator sau boli. Unele plante mor, altele nu se dezvolta deloc timp de saptamani, iar in alte cazuri, aspectul floral este dezamagitor.

Problemele recipientelor
In gradina, de obicei, cauza acestor necazuri este solul, fie necorespunzator drenat, fie prea putin expus luminii solare. Folosirea unui compost de o calitate foarte buna, intr-un recipient portabil, face posibila evitarea in mare masura a acestor factori. Este de asemenea usor de uitat ca restrictionarea radacinilor intr-un ghiveci cu putin compost poate determina aparitia unor necazuri serioase. Planta se bazeaza pe tine pentru a fi hranita si udata cu regularitate si pentru protectia adecvata a radacinilor impotriva inghetului, daca o ti afara in timpul iernii.

Asigura-te ca recipientul pe care l-ai cumparat, corespunde din punct de vedere calitativ. Cele din lemn ar trebui sa fi etanse, cele din argila sa fie rezistente la inghet si toate ar trebui sa aiba gauri de drenaj corecte. Cu timpul, recipientele se deterioreaza, astfel incat necesita intretinere permanenta. Ghivecele de lut si argila sparte sunt in general aruncate. Rugina de pe recipientele de metal trebuie imediat inlaturata. Eu folosesc primer special pentru metal pe baza de apa, non-toxic. Lemnul moale constituie, de asemenea, o problema. Acopera suprafata recipientului cu o substanta protectoare la intervale fixe de timp si inlocuieste orice portiune putrezita pe care o gasesti. Plasticul, care din cauza luminii solare devine casant, trebuie inlocuit, dar gasesti si substante pentru repararea fibrei de sticla deterioarate.
Regula de aur este de a preveni necazurile inainte de a aparea si de a le rezolva imediat ce ele au aparut.