Mentinerea plantelor sanatoase

close up photo of sunflower

Mentinerea plantelor sanatoase

Chiar daca plantele sunt atacate de paraziti si boli, cauzele pierderii lor sunt greseli de cultura. Udatul incorect, temperatura nepotrivita, lumina slaba si aerul excesiv de uscat reprezinta cauzele. Asigurarea conditiilor optime pentru dezvoltarea plantei iti asigura coroana puternica si robusta a plantei. Asta nu va impiedica atacul daunatorilor, dar planta se va afla in cea mai buna conditie pentru a lupta impotriva lor.

faceless female friends floating on boat in lake near shore

Din momentul achizitionarii, in drumul spre casa, in special iarna, cand temperatura este foarte rece, protejeaza planta.  Daca ai deja cateva plante de apartament, tine noua achizitie separata de acestea timp de cateva zile. Asa te vei asigura ca nu are daunatori si boli.

Planta ideala

close up photo of sunflower
Photo by Pixabay on Pexels.com

Planta ideala inseamna planta robusta si bine echilibrata, cu frunze normal dezvoltate si culoarea tipica plantei, verzi sau multicolore. Compostul trebuie sa fie umed. Atunci cand s-a desprins de laturile ghiveciului, indica faptul ca s-a uscat la un moment dat. Este acceptabil ca varfurile radacinilor sa se vada prin gaurile de baza ale ghiveciului. Radacinile excesiv iesite iti arata ca planta se afla sub stres. Aceasta a crescut prea mare pentru ghiveciul respectiv, cresterea fiind restrictionata. Necesita mutare rapida pentru a oferi radacinilor compost proaspat.

Probleme de cultura

Caderea bobocilor – apare daca planta este mutata, compostul se usuca sau devine prea ud sau apare o scadere brusca a temperaturii. Atmosfera prea umeda este alt motiv al caderii bobocilor. Mentine planta la o temperatura constanta si nu o muta dupa ce s-au format bobocii.

crop woman with leaves on hand in light room

Caderea premature a frunzelor – cand compostul se usuca sau plantele se afla intr-o atmosfera prea calda si uscata. Curentii noi pot scutura niste frunze, cand sunt introduse pentru prima data in noul mediu, dare le se vor adapta treptat noilor conditii.

Ingalbenirea frunzelor – udarea in exces este prima cauza. Frunzele patate cu galben printre nervuri de-a lungul marginilor, indica o deficienta nutrivita. Frunzele galbene si coroana aplecata indica o planta care si-a depasit ghiveciul. Aplica ingrasamant si muta intr-un ghiveci mai mare.

yellow trees in thick autumn forest
Photo by Marta Wave on Pexels.com

Cand pleci in vacanta daca nu ai un prieten care sa iti poata ingriji plantele in timp ce esti plecat, exista moduri variate de a te asigura ca ele nu duc lipsa de apa. Rogojina capilara este cea mai simpla metoda. Pentru cateva plante, aseza un capat al unui sul de rogojina intr-un rezervor cu apa din chiuveta din bucatarie si intinde restul rogojinei pe o table de scurgere. Grupeaza cateva ghivece pe rogojina si isi vor lua apa prin gaurile de scurgere. Uda plantele bine inainte, pentru a umezi bine compostul. Daca aceasta metoda nu iti este practica, ia o fasie de rogojina si pune un capat in borcan cu apa, iar celalalt in compost.  

Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: