crop woman washing green apples in wooden basin in garden

Mar – Malus Pumila Mill. ( fam. Rosaceae)

Mar – Malus Pumila Mill. este reprezentat prin 28 specii si peste 10 000 de soiuri cultivate in prezent. Merele sunt cele mai populare fructe autohtone si cele mai larg consumate.

La varsta copilariei, printre povestile pe care le indrageai se numara si “Prislea cel voinic si merele de aur”. In mitologia greaco-romana, marului ii este atribuit un rol de seama. Aminteste-ti de marul de aur pe care Paris l-a inmanat zeitei Venus ca semn de suprema apreciere a frumusetii. Insa in mitologia scandinava nu ambrozia era hrana zeilor, ci marul. In legenda elvetienilor “Whilhelm Tell”, simbol al dragostei lor pentru liberatate , marul joaca un rol important.

Un dicton rasapandit in mai toata Europa spune: “Un mar pe zi, doctorul niciodata”.

Principalii constituenti

Marul ca fruct contine in functie de soi sau varietate 83-93% apa. S-au identificat pana in prezent zaharuri reducatoare, celuloza (in coaja), zaharoza, pentosane, lignine, acizi organici liberi si combinati, pectine, materii grase, protide, taninuri, saruri de Ca, Na, Fe, K, P si in cantitati mai mici Si, Al, Mg, Mn, S, Co, etc.

Aroma este data de esterii amilici, acizii caprionic, formic si acetic, de geraniol si aldehida acetica. Merele contin pe langa vitaminele A, B, C si vitamina PP in partea externa a fructului. In coaja fructului se afla de doua ori mai mult acid pantotenic si de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa.

Proprietati terapeutice

Intern, principalele actiuni se manifesta asupra aparatului digestiv. Datorita aciditatii moderate, ajuta digestia, provocand prin act reflex o importanta crestere a secretiei salivare si gastrice. Consumarea merelor cu coaja are efect usor laxativ si absorband al toxinelor si microorganismelor la nivelul intestinului, care sunt inglobate in celuloza pe care o contin si care nu este iritanta si se elimina.

La copii, merele rase curatate de coaja, alaturi de morcov, reprezinta un tratament eficace in diareele acute si cronice.

food wood apple table
Photo by TIVASEE on Pexels.com

Eliminarea masiva a acidului uric prin actiunea diuretica a merelor, le face utile in afara de afectiuni renale si in diateze urice ( artritism, reumatism, guta). Preventiv si curativ ele au o actiune favorabila in hipertensiunea arteriala, ceea ce combinat cu proprietatea pe care o au de a micsora concentratia colesterolului in sange, este rational a fi recomandate in ateroscleroza. Merele intra si in dieta pentru combaterea obezitatii, iar in gerontologie se considera utile in multe dintre neplacerile pe care le aduce cu sine varsta inaintata.

Autori elvetieni citeaza rezultate favorabile prin tratarea diabetului infantil prin cura de mere si tomate. Asupra sitemului nervos au o actiune calmanta, consideranduse ca un mar mancat seara la culcare usureaza somnul. Este cunoscuta in medicina populara utilizarea merelor pentru proprietatile lor pectorale, favorizand eliminarea secretiilor bronsice.

Extern, medicina populara recomanda aplicatii calde de fructe fierte in dureri de ochi. Pe plagi atone se aplica fie mere rase si fierte in sucul lor, fie suc cu ulei in parti egale. Tot in medicina populara se considera utila aplicarea de tarate bine umectate cu decoct concentrat si cald in zona splinei, contra inflamatiilor.

In cosmetica, sucul merelor ajuta tonifierea tesuturilor, masandu-se usor obrajii, sanul, abdomenul.

Mod de intrebuintare

Utilizarea merelor ca atare, in cure de lunga durata, mergandu-se pana la 1kg/zi, la batrani si bolnavi putandu-se da numai sucul. Pentru obezitate se recomanda “zile de mere” in care sa se consume cate un 1kg de mere pe zi, fara alte alimente.

crop woman washing green apples in wooden basin in garden
Photo by Any Lane on Pexels.com

Decocturi de mere uscate si bine maruntite, o lingura la cana, luandu-se 3-4 cani pe zi, indulcite.

Mere rase, contra diareelor la copii ( 1/2kg – 1kg pe zi, in 5 mese)

Decoct dintr-un mar taiat in bucatele in 1/2l apa, fiert la foc incet pana se reduce la jumatate. Se indulceste si se bea seara inainte de culcare.

Sirop laxativ si pectoral, indeosebi pentru copii, din suc de mere si zahar in parti egale. Se fierbe la foc incet pana la consistenta siropoasa, luandu-se cate 2 linguri inainte de fiecare masa.

In hipertensiune, edeme cardiorenale, ateroscreloza, colesterolemie, preinfarct, se recomanda de unii autori cura lui Kempner, care duce a scaderea severa a colesterolului sanguin, reducerea valorii tensiunii arteriale, reducerea edemelor, merele avand un rol important. In prima faza (1-3 luni) o adevarata “faza de atac” se consuma numai 250-300g orez fiert pe zi si mere (dupa gust). Intr-o a doua faza, se introduc cate putin legume, carne, peste, cartofi si putina paine fara sare.

Sursa: Fructele si legumele – factori de terapie naturala – Mircea Alexan – Ovidiu Bujor

Alătură-te celorlalți 771 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: