Ispititoare fructe in ghiveci

Ispititoare fructe in ghiveci

Pomii cultivati in ghivece sau butoaie au un trecut indelungat. Cu indemanare si rabdare te poti bucura de culesul fructelor proaspete. Pe langa asta, primavara, in timpul infloririi, aromele si privelistea minunata a micilor pomi infloriti iti vor incanta privirea si simturile. S-au creat subspecii pe care le poti cultiva in ghivece si au o statura mica. Dezvoltarea acestora este lenta si nu se ramifica atat de mult ca si la fratii lor naturali. Totusi, te poti astepta ca inaltimea lor sa depaseasca 2m.

Prun – Prunus domestica

Alege doar speciile autogame pentru cultivarea pe balcon. Primavara, odata cu taierea dinaintea inmuguririi, asigura-te ca viitoare coroana sa nu fie mult prea deasa. Partile umbroase se dezvolta mai greu si sunt predispuse bolilor. Astfel la venirea toamnei te vei putea bucura de roadele micilor pomisori.

Visin – Prunus cerasus

Chiar si pe o terasa semiumbroasa creste frumos. Si in cazul visinului este important sa alegi un soi autogam. Visinul produce muguri florali si roade pe crengute de un an. De aceea, toamna, crengile trecute taia-le pana la noua ramificatie. Perioada culesului roadelor coapte depinde de fiecare soi.

Cais – Prunus armeniaca

Primavara, pomisorul in floare iti ofera o priveliste deosebit de frumoasa. In caz de pericol de inghet nocturn, acopera pomul cu un material textil, cu hartie sau se transfera-l in interior. Daca florile sunt vizitate de insecte putine la numar, incerca o polenizare artificiala: cu ajutorul unei pensule subtiri si umezite du polenul in stigmatul florilor invecinate. Fructele sunt coapte atunci cand au capatat culoarea lor specifica, respectiv atunci cand sunt moi la apasare. Primavara nu uita de taierea de rarire a coroanei.

Piersic – Prunus persica

Acesta iubeste locurile insorite, dar ferite. Pe timpul iernii, pomisorii tine-i in locuri reci, dar ferite de inghet. Poti determina ca roadele cu puful lor specific sunt coapte dupa aroma sau consistent lor. Primavara, taie crengile care au rodit in sezonul trecut. O specificatie a piersicilor este faptul ca produc atat crengi roditoare cat si neroditoare. La primele, intre doi muguri de frunze se dezvolta un mugur floral roditor, iar la ultimele se produc doar muguri de frunze sau doar muguri florali. Tehnica taierii de curatare se poate invata la cursuri speciale de gradinarit sau in scoli de prelucrarea lemnului.

Mar

Pomisorul de mar arata foarte bine pe balcon si se dezvolta daca ti seama de anumite reguli. Daca doresti si recolta bogata de mere, atunci tine impreuna doi sau mai multi pomisori de soiuri diferite. Roadele acestora culege-le in functie de soi, dar toti trebuie sa aiba aceeasi perioada de inflorire. La achizitionare fi atent ca vergeaua de soi sa stea pe un portaltoi de inaltime mica. La altoire se recomanda ajutorul profesionistilor.

Sursa: Gradina din balcon – Natalie Fabmann

Alătură-te celorlalți 759 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[instagram-feed]
%d