Intretinerea plantelor miraculoase
Intretinerea plantelor miraculoase… plantele miraculoase sunt foarte variate. Daca ai luat hotararea de a-ti crea propria gradina miraculoasa, cu plante erbacee si arbusti, seamana plantele in functie de natural lor.
Astfel de gradini miraculoase le intalneai in curtile manastirilor ordinelor religioase la debutul Evului mediu. In ele erau crescute toate plantele utilizate in tratarea si hranirea populatiei orasului, dar si ceremonii. Aceste gradini erau organizate metodic, in functie de utilitatea practica a speciilor existente. Gradinile miraculoase le intalnesti si astazi.
Frumusetea si utilitatea gardurilor din nuiele pun in valoare plantele miraculoase si cele aromatice. Foloseste impletiturile obtinute din nuiele subtiri si elastic (rachita, salcie, castan…) pentru a separa culturile intre ele. Gardurile de nuiele contribuire la aerisirea perfecta a radacinilor plantelor, favorizand astfel dezvoltarea lor.

Amplasamentul
Alege intotdeauna un loc degajat si aerisit pentru plantele tale miraculoase si acorda atentie nevoilor fiecarei specii, fereste-le de frigul umed si curentii de aer.
Pregateste parcelele cu cazmaua, aproximativ cat varful acesteia de adanc, marunteste bulgarii mai mari si eliminate pietrele. Dupa ce plantezi, sapa un sant mic in jurul plantei si uda pentru prima data ca sa tasezi pamantul. Repeta procedura daca este necesar.

Momentul potrivit
Momentul potrivit se pune doar pentru plantele vivace; cele anuale sunt replantatea sau plantate in mod obligatoriu primavera, atunci cand riscul de inghet tardiv este foarte mic. Plantele vivace si cele bianuale le gasesti pe piata in ghivece sau in vase care permit plantarea pe tot parcursul anului. E bine sa stii insa ca in foarte multe cazuri, este bine sa fie plantate toamna. In afara faptului ca astfel castigi timp in comparatie cu plantarea primavara devreme, semanatul de toamana are un alt avantaj: pamantul este mai cald, permite radacinilor sa se dezvolte mai usor. Odata instalat frigul, planta intra in repaus vegetativ si, primavara, dezvoltarea plantei are loc cu mai multa vigoare pe o baza radacinara de calitate.
Fertilizarea
Pamantul de gradina trebuie sa fie sanatos. Trebuie sa il intreti in fiecare an printr-o fertilizare organica, efectuata pentru a sustine cresterea plantelor vivace si bianuale.
Gradinaritul biologic este recomandat in mod special amatorilor. Daca inca nu ai adoptat aceasta forma de a cultiva, afla ca este total nerecomandat sa utilizezi plante miraculoase tratate si ingrasate chimic la obtinerea de infuzii sau siropuri, in cultivarea plantelor miraculoase fiind absolut necesara adoptarea cultivarii bio.
Toamna, imprastie cativa pumni de ingrasamant organic la radacina arbustilor si plantelor vivace. Pentru a hrani arborii, pune ingrasaminte pe sol in dreptul extremitatilor crengilor, nu direct langa trunchiul acestora:acolo se afla radacinile responsabile cu asimilarea mineralelor.

Taierea
Taierea este indispensabila pentru a-ti pastrarea plantele. Practice-o doar la arbusti si plantele vivace. Trebuie sa ti cont de perioada infloririi daca esti interesat de inflorescentele si varfurile inflorite ale plantelor. Principiul este simplu: taie la sfarsitul toamnei sau iarna toate speciile care infloresc primavara si in aceeasi perioada ori, la debutul primaverii pe cele care infloresc vara.
- Suprima jumate din vegetatia subarbustilor si a plantelor mici lemnoase(rozmarin, salvie, cimbru…)
- Informaza-te cu privire la taierea specifica pomilor fructiferi de mici dimensiuni(coacaz negru, zmeur…)
- In cazul tuturor plantelor ale caror frunze contin substante active folositoare, taie usor varfurile, indepartand un sfert din partea vegetala daca nu ai prelevat suficient.
- Referitor la cei cativa arbori recunoscuti pentru calitatile lor miraculoase, consulta un specialist care sa-i tunda, dar numai atunci cand s-au dezvoltat excesiv.
La iesirea din iarna, unele plante vivace au numai de castigat printr-o taiere severa. Taie-le la 10cm de sol.