Insamantarea si inmultirea plantelor miraculoase

closeup photo of sprout

Insamantarea si inmultirea plantelor miraculoase

Insamantarea si inmultirea plantelor miraculoase… plantele au posibilitatea sa se reproduca in doua moduri:

  • Pe cale sexuata(samanta)
  • Pe cale vegetativa(butasire,marcotaj, divizarea tufei si altoire)

Pentru a obtine propria gradina cu plante miraculoase foloseste cea mai simpla dintre ele. Alege intre insamantare si rasadire.

Pentru o gradina magica cu plante miraculoase, ai nevoie, de obicei, de putine exemplare din aceeasi planta, adesea chiar de unul singur. In acest caz, tine cont de cateva recomandari:

closeup photo of sprout
  • Pentru arbori si arbusti – planteaza exemplare in ghivece, de preferinta toamna, dar se poate si primavera. Eventual, procura-ti plante recent cultivate si replateaza-le toamna.
  • Pentru plantele vivace – planteaza exemplarele in ladite sau ghivece in aceleasi conditii, chiar daca este posibil si semanatul direct.

Pentru plantele anuale si bianuale – seamana la sfarsitul iernii intr-o incapere in care sunt 18 grade C sau direct afara, incepand cu lunile martie – aprilie, in functie de clima locala.

Pentru a se prinde, o samanta trebuie sa incolteasca rapid si sa nu inregistreze intarzieri de crestere in aproximativ zece zile, lucru valabil pentru majoritatea plantelor anuale. De aceea trebuie sa le semeni intr-un mediu cald, la 18 grade C, care poate fi in casa sau intr-o minisera.

Inmultirea plantelor miraculoase

Odata plantele vivace plantate in gradina, cand sunt suficient dezvoltate, le poti multiplica pe cale vegetativa pentru a sadi mai multe. Practica cele mai simple trei metode:

Anunțuri publicitare
  • Impartirea tufei – foloseste o cazma pentru a scoate planta fara sa o deteriorezi si formeaza tufe mici sau parti de planta(menta, arpagic,…) prevazute cu radacini mici. Taie jumate de partea infrunzita si egaleaza dimensiunea radacinilor, apoi replateaza.
  • Marcotajul – are loc spontan in cazul anumitor plante miraculoase (frag,cimbru de gradina, cimbru salbatic…), e suficient, asadar, sa te inspiri. La contactul cu solul, ramurile se inradacineaza singure. Ghideaza-le pe suprafata terenului si mentine-le cu ajutorul unor agrafe in forma de U, din sarma. Dupa inradacinare, scoate plantele tinere, separadu-le de tulpina-mama si replanteaza-le.
  • Butasirea – la plantele erbacee, taie butasi terminali de 10-15cm, sub un nod. Inmoaie-l la baza intr-un hormone de butasire si replanteaza-l intr-un pamant special pentru butasi, de pe piata.
crop unrecognizable gardener planting green plant in pot

Productia de radacini are loc intr-un interval cuprins intre 20 si 40 de zile, in functie de conditiile de cultura.  Pentru arbusti, fa acelasi lucru, dar pornind de la butasi prelevati la jumatatea verii, in luna august, din lastarii anului in curs. Plantele cresc dupa un ciclu neschimbat: samanta germineaza, planta creste, infloreste si formeaza un fruct. Ea produce seminte si ciclul reincepe.

  • Plantele anuale realizeaza acest ciclu pe parcursul unui an calendaristic, pe o perioada de cateva luni, de primavara pana in toamna.
  • Plantele bianuale au ciclul lor de dezvoltare in doi ani succesivi. In primul an, cresc si se opresc din dezvoltare pe parcursul iernii. In primavera celui de-al doilea an, reincep, inflorind si producand seminte inainte de a muri.

Plantele vivace – traiesc mai multi ani si realizeaza, in general, tot atatea cicluri. In aceasta categorie intra arborii, arbustii sau plantele erbacee. Acestea din urma pot disparea pe parcursul iernii pentru a reaparea primavara pornind de la ramificatiile lor subterane.

Alătură-te celorlalți 771 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?Am fost creata pentru a fi diferita si a nu lasa pe nimeni sa fie autorul propriei mele vieti.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: