Ierburi aromatice pe pervaz
Ierburi aromatice pe pervaz… poti sa creezi cu muscate parfumate si condurasi minunate pete de culoare. Plantele cu bulbi care infloresc primavara cum sunt lalelele, narcisele si zambilele planteaza-le toamna in ghivece si tine-le iarna in locuri ferite. Incepand cu luna martie, descopera si incepe udatul progresiv. Bulbii ii poti planta si la baza lemnoaselor mai inalte.

Pervazul luminos este locul excelent pentru ierburi aromatice anuale sau perene. Daca nu vrei sa renunti la condimentele tale preferate nici in sezonul rece, iti poti amenaja o mica gradina de iarna. Langa fereastra poti tine plante si in jardiniere. Pentru o astfel de gradina de sanatate foloseste busuioc, maghiran, rozmarin, cimbrisor, tarhon, patrunjel, arpagic, urda vacii. Daca ierburile aromatice se dezvolta bine, vei avea o recolta bogata. Metoda clasica de pastrare a ierburilor este uscarea. Legaturile mici agate-le in locuri aerisite, umbrite. In apartamente modern insa, gasesti putine locuri adecvate pentru uscare.
Bucataria sau balconul expus la soare nu corespund acestui scop. Poti grabi procesul cu ajutorul unor aparate moderne, cuptoarele cu mircounde sau aparatele cu aer cald. Uscarea se poate grabi in cuptor – pentru aceasta plantele se usuca 24 de ore la aer, apoi se usuca la 30 grade C in cuptor, cu usa deschisa.

Cantitatile mici le poti usca si in cuptorul cu microunde la 600W. Planta este uscata atunci cand se faramiteaza intre degete. Ierburile uscate se pastreaza in borcane bine inchise in locuri intunecoase si reci. Sa nu uiti de etichete! Este binecunoscut faptul ca aroma plantelor uscate este mult mai slaba decat cea a plantelor proaspete. De aceea este recomandata congelarea unor cantitati mai mici, singure sau in amestecuri. Sa nu uiti de etichetare! Daca ramai fara idei pentru cadouri de Craciun, poti crea opera de arta din plante aromatice.
Ce spui de niste provizii de condiment congelate?
De exemplu pune intr-o sticla decorata un amestec de otet de vin cu ierburi, cateva frunze sau mladite si ai realizat astfel un cadou special. Otetul si uleiul preiau foarte usor si rapid substantele aromatice. Florile, frunzele si radacinile proaspete le maruntesti, le pui in borcane si torni peste ele otet sau ulei. Le ti doua saptamani in locuri insorite, calduroase. Agita zilnic, dupa aceea uleiul sau otetul toarna-l in sticle curate, inchizi ermetic, etichetezi si pastrezi in loc rece intunecat. Otetul iI poti pastra timp indelungat. Uleiul il poti folosi luni de zile. Valabilitatea acestor condimente o verifici prin mirosire.
Aseaza plante maruntite in recipiente de cuburi de gheata, toarna peste ele putina apa si pune-le in congelator. Cuburile de gheata obtinute pastreaza-le in recipiente. Foloseste-le in supe si diverse sosuri. Poti congela plantele si fara apa. Patrunjelul si mararul congelat se pomporta foarte bine. Condimentele congelate le poti consuma timp de un an.
Sursa: Gradina din balcon – Natalie Fabmann