Galbenele – Calendula officinalis

close up of marigold flowers

Galbenele – Calendula officinalis

Galbenele – Calendula officinalis… planta originara din sudul Europei, la noi este cultivata de mult timp ca planta ornamentala. Prin cultura, aceasta specie a produs o serie de varietati decorative, insa pentru scopuri medicinale foloseste numai varietatea caracterizata prin flori duble de culoare galben-portocalie.

close up of marigold flowers

Este o planta erbacee, creste sub forma de tufa de 40-75cm inaltime. In pamant are o radacina pivotanta, iar tulpina este puternica, ramificata si paroasa. Frunzele oblong-lanceolate sunt alterne, sesile, iar florile, grupate in capitule terminale mari, prezinta flori ligulate, tridentate pe margini, de culoare galben-portocaliu si flori centrale, tubuloase, de culoare galbena.  

Toata vara, pana la debutul toamnei, inflorescentele galbene si mari, se deschid. In locul florilor, apar fructele, achene curbate in forma de secera, cu mici tepi pe suprafata, fara papus.

Plantarea galbenelelor in gradina

  • Planteaza galbenele in locuri insorite. Acolo se dezvolta cel mai bine;
  • Pune la semanat din martie si aprilie in orice loc, in zonele cu climat bland. Uda regulat, rapid si omogen;
  • Cand plantele au 3-5 frunze, rareste-le cat sa lasi un spatiu intre ele de aproximativ 8-10cm. Alege plantele cel mai bine dezvoltate pentru a le replanta;
  • Galbenele cresc foarte usor, sunt plante florale destinate debutantilor. Nu ai nimic altceva de facut decat sa indepartezi buruiunelile care cresc pe langa planta tanara, si sa-i sapi usor pamantul de la radacina, sa o uzi regulat mai ales pe timpul verii;
  • Planta nu este atacata de boli sau paraziti.

Proprietati terapeutice

Numeroase studii au demonstrat eficacitatea galbenelelor in tratarea inflamatilor, a plagilor, dovedind proprietatile sale antiseptice, antibacteriene si antidematoase. Intrebuinteaza infuzia calda si sub forma de bai de gura in tratarea ulceratiilor, aftelor, inflamatiilor cavitatii bucale si in gargarisme contra iritatiei gatului.

clear glass bowl beside yellow flower

Infuzie – infuzeaza 15 minute 3g de flori uscate intr-o cana cu apa clocotita.

In schimb, decoctul florilor este excelent pentru reglarea fluxului menstrual si pentru tratarea tusei, racelii, colitei si hepatitei. Pentru uz extern, poate fi folosit pentru spalarea ranilor, cosurilor, abceselor, eczemelor, varicelor, acneei si diferitelor iritatii ale pielii. Foloseste compresele in tratarea arsurilor solare, a eritemului fesier la sugari, plagilor superficiale si intepaturilor de insecte, precum si in contuzii usoare. Baia oculara de galbenele ajuta la calmarea iritatilor si decongestionarea ploapelor. Crema este antirid, hidratanta si vindeca taieturile si ranile. Unguentul poate fi aplicat pe arsuri, basici si degeraturi. Redu frunzele si florile la o pasta si amesteca-le cu ulei de vaselina. Exista in interiorul multor produse antihistaminice, impotriva alergiei la praf si acarienilor.

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: