Frunze colorate
Factorii esentiali dezvoltarii armonioase a plantei sunt apa, lumina solara, mineralele si aerul. Acestia sunt implicati in diferite procese, dar toti sunt vitali pentru fotosinteza. Clorofila este pigmentul a carui prezenta este vitala si care ofera coloritul verde al frunzelor si tulpinilor.
Aerul ofera plantei dioxid de carbon. Apa din sol este absorbita prin radacini. Lumina asigura energie care este absorbita prin frunzele verzi. Energia provoaca anumite reactii chimice prin care se formeaza substante organice. Oxigenul este emanat apoi in aer.
Coloritul frunzelor
In mod normal, plantele total lipsite de clorofila nu pot supravietui, decat daca sunt parazitate, cum este cucuta. Desi este cel predominant, clorofila nu este singurul pigment din frunze. Plantele contin pigmenti galben-portocalii, xanthofila si caroten, care isi au propriul rol in fotosinteza. In plus, unele plante contin antocian rosu-purpuriu, care nu este implicat in prepararea hranei.

O frunza este alba cand nu contine deloc pigment(sau o parte din frunza). Frunzele galbene si cele crem contin clorofila, desi in cantitati mult mai mici decat frunzele verzi, normale. Totusi, aceasta poate fi suficienta pentru a mentine planta vie, atata timp cat o pozitionezi intr-o zona cu multa lumina.
Plantele cu frunze galbene si verde-auriu, foarte pal, tind sa fie mai slabe si sa se dezvolte mai lent decat cele cu frunze verzi, datorita dificultatii lor de preparare a cantitatii suficiente de hrana. Intalnesti mai des ca parti ale frunzelor sa aiba lipsa de pigmenti, in timp ce restul frunzei sa fie verde.
Portiunile albe sau galbene pot aparea ca umflaturi sau pete rare sau pot adopta un anumit model, aparand adesea langa nervuri, la marginile frunzei. In conditii corespunzatoare, ele sunt prezente intreaga viata a plantei, spre deosebire de infatisarea temporar “multicolora”, produsa de anumire deficiente de hrana, care dispare cand aceasta deficienta este corectata.

Deoarece plantele multicolore contin clorofila mai putin decat cele cu frunze verzi, ele au nevoie de o pozitie luminoasa de unde pot capta cat mai multa lumina posibil. Daca nu primesc lumina suficienta, partile verzi ale frunzei vor deveni tot mai mari si mai proeminente, pana cand coloritul este pierdut. Unele plante, precum varietatile de Begonia rex si Coleus blumei, au frunze care par sa nu contina verde deloc, ci doar nuante de portocaliu, galben, rosu, purpuriu sau argintiu – si totusi, ele inca par sa se dezvolte armonios.
De fapt, frunzele contin clorofila, dar culoarea verde este mascata de prezenta unor cantitati mai mari de alti pigmenti. In ceea ce priveste plantele multicolore, culorile frunzelor sunt mai bogate si mai intense la lumina.
Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament