Fructele si legumele – aliment si medicament –

assorted vegetables and blooming flowers at market

Fructele si legumele – aliment si medicament –

Fructele si legumele – aliment si medicament – desigur, cunosti multe despre valoarea fructelor si legumelor ca alimente absolut de neinlocuit. Se cunosc insa mai putine informatii despre fructe sau legume ca factori terapeutici eficienti sau adjuvanti pretiosi ai tratamentului medicamentuos. In orice caz iti sunt extrem de utile in medicina preventiva, adeseori putand singure rezolva favorabil unele forme usoare.

assorted vegetables and blooming flowers at market
Photo by Maria Orlova on Pexels.com

Diferenta dintre ‘aliment’ si ‘medicament’ este adesea foarte greu decelabila. Galen afirma ca medicament poate fi considerata ‘acea substanta care produce in organism o schimbare, o transformare’ , in timp ce alimentele ‘produc o intretinere si o sporire a organismului’.

In cazul fructelor si legumelor intalnesti multe valori terapeutice. Astfel, la unele dintre ele, de exemplu tomatele, predomina net valoarile nutritive. La majoritatea, balanta dintre proprietatile nutritive si cele medicinale este destul de echilibrata. Un alt exemplu il poate constitui intreaga grupa a legumelor-condimente (chimen, fenicul, marar, patrunjel, leustean, tarhon). Ele se adauga in cantitati reduse in mancare, astfel incat valoarea lor nutritiva este practic neglijabila. Produc acea ‘declansare’ a glandelor salivare si gastrice care duce la o buna digestie, datorita uleiurilor volatile sau altor substante active pe care le contin.

Foarte multe cunostinte despre valoarea medicinala a fructelor si legumelor isi au originea in practicile medicinei populare. Hipocrate, spunea ca nu trebuie sa rosim sa imprumutam de la popor ceea ce poate fi util in arta vindecarii. Rand pe rand, proprietatile medicinale ale fructelor si legumelor sunt citate din cele mai vechi timpuri.

De-a lungul secolelor…

Date privind nivelul cunostintelor egiptenilor in domeniul plantelor medicinale se gasesc in faimosul papirus Ebers. Acesta este denumit dupa numele celui care l-a descoperit la Luxor, descifrandu-l in 1875. Printre numeroasele plante medicinale despre care se fac referiri in acest urias document, lung de 20 m si lat de 30 cm, sunt si usturoiul si prazul. Usturoiul se dadea in hrana lucratorilor care ridicau piramidele de la Gizeh, ca fortifiant si spre a-i feri de ciuma. Faraonul Kheops l-a recompensat pe un medic care l-a vindecat de o afectiune urinara cu … 100 de lagaturi de praz.

red strawberries in black ceramic bowl
Photo by Alisa Tsvetova on Pexels.com

Medici ai antichitatii elene, Hipocrat, Teofrast si Discoride, pomenesc in lucrarilor lor despre plantele medicinale si despre proprietatile terapeutice ale fructelor si legumelor, multe valabile si azi.

Factori nutritivi

Fructele si legumele isi datoresc proprietatile medicinale faptului ca ele contin in diferite proportii o gama larga de principii active printre care: uleiuri volatile, glicozoide, flavonoide, enzime, antociani, compusi sulfurati, saruri minerale. Foarte important este si continutul in vitamine, ele insele fiind factori nutritivi si catalitici, dar si principii active cu valoare trapeutica, absenta lor ducand la boli carentiale. Exceptand vitamina D si B12 ( in unele fructe si legume se afla in cantitati foarte reduse) care sunt asigurate din produsele de origine animala, celelalte vitamine le gasesti in diferite proportii si cantitati in fructe, seminte si legume.

In regnul vegetal predomina vitamina C sau acidul ascorbic si vitamina A sau retinolul (sub forma de provitamina), urmate de amida acidului nicotinic sau niacinul, de vitamina B2 sau riboflavina si de vitamina B1 sau tiamina, toate importante pentru organism.

Sursa: Fructele si legumele – factori de terapie naturala , Mircea Alexan – Ovidiu Bojor

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

3 comentarii

  1. Atâtea informații prețioase despre hrana noastră cea de toate zilele.
    Mulțumesc mult pentru răbdarea de a descrie în ansamblu, importanța fructelor și legumelor în alimentația noastră.
    Sărbători Fericite îți doresc ! 😇

    1. Multumesc frumos! Alimentatia este baza , temelia. Intr-adevar este nevoie de multa rabdare pentru a descrie in ansamblu. Informatie este multa si in mare parte fara o baza fundamentala in spate. Este de cercetat pana sa scriu un articol, mai bine spus sa fac un rezumat in articol. Sarbatori fericite iti doresc si eu ! 🙆‍♀️

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: