Forma frunzelor
Varietatea de forme si marimi a frunzelor plantelor de interior cat si in regatul lor este enorma. Intalnesti foarte des plante care au punct de interes doar forma frunzei.

Se discuta despre multitudinea de forme ale frunzelor, precum lanceolate, perfoliate si deltoide, care au semnificatie pentru cultivatorii de plante. Nu este suficient pentru a descrie pe deplin frunzele. Exista numerosi termeni pentru forma varfurilor frunzelor si tot atatia pentru a descrie forma bazei si a marginilor frunzei. Multe plante nu se incadreaza in categoriile oficiale, avand formele frunzelor unice pentru genul sau specia lor.
Marimea frunzelor
Marimea variaza de la frunze mici cum sunt cele de Soleirolia soleirolii, de 2 sau 3mm latime, la frunze uriase de Musa acuminate(bananierul) sau Philodendron bipinnatifidum(filodendronul) de 1m sau mai mult.
Printre felurile de forme care exista, sunt frunzele:

- In forma de inima ale Epipremnum aureum;
- Cu varf ascutit de Syngonium podophyllum;
- Frunze liniare ale Clivia miniata(clivia);
- Frunze cu margini zimtate ale Gerbera jamesonii(margareta Baberton);
- Frunzele aciculate, subtiri ale Erica gracilis(iarba neagra);
- Frunzele lanceolate ale Cordyline fruticosa(crinul Australian);
- Frunzele rotunjite ale Saintpaulia(violeta de Zanzibar).
Marginea frunzelor
Poti observa multe frunze care au marginile cu dinti sau serate; frunzele lobate sunt adanc taiate, dupa un model regulat sau neregulat. Pelargonium quercifolium(muscata cu frunze asemanatoare stejarului) Crizantema. Hedera helix(iedera). Infatisarea unei palme a frunzei este data de catre cei cinci sau mai multi lobi regulati, ca la Abutilon x hybridum(pristolnicul) si la Fatsia japonica.

Frunze simple si compuse
Frunza simpla este cunoscuta ca frunza pe un petitol atasat la tulpina. Cu toate acestea, multe plante au frunze compuse, unde fiecare frunza este formata dintr-un numar de frunzulite separate. Modul in care sunt aranjate aceste foliole este diferit. Ele pot radia din varful petiolului, dand efectul unei umbrele, la ca Schefflera arboricola(arborele-umbrela), Cyperus alternifolius(ciperus) si Dizygotheca elegantissima(aralia falsa).

Fiecare frunza poate fi impartita intr-un numar de ramuri divizate in continuare in frunzulite care dau un efect delicat ca Adiantum raddianum,(feriga parul-fetei) si in plante aseamanatoare arborilor, ca Grevillea robusta(stejarul de matase).
Frunze lanceolate
Frunzele lungi, cu varf ascutit, dau plantei un aer architectural. Diferitele tipuri de Yucca si cordiline, multe Bromeliaceae si cateva plante suculente, precum Agave, au frunze spinoase.
Acestea au pe margini dinti ascutiti, ca la Yucca aloifolia(yucca), ananas comosus(ananasul) si multe specii de aloe. Marginile plantei Sansevieria trifasciata(limba-soacrei), nu sunt tepoase, dar frunzele ascutite sunt greu de atins.

Forme neobisnuite

Unele plante au frunze cu forme neobisnuite. Monstera deliciosa cunoscuta ca “branza elvetiana” datorita gaurilor din frunzele sale mari, in timp ce Ficus lyrata are frunze lobate si stramte la mijloc, care ii dau numele de ficus-vioara; si cele doua frunze carnoase ale Lithops lesliei, pietre vii, nu arata deloc ca niste frunze.
Frunzele plantelor insectivore sunt adaptate pentru a forma o varietate de capcane ingenioase pentru insecte, pe care planta le foloseste pentru a-si suplimenta dieta. Platycerium bifurcatum(feriga coarnele-cerbului), are ramuri mari cu frunze ca niste coarne, iar varietati mai putin comune ale hibridului Streptocarpus au doar o frunza lunga de 30cm.