Flori delicioase

white yellow and purple candy

Flori delicioase

Flori delicioase… bucura-te de splendoarea florilor nu doar in gradina sau in ghiveci, ci si in farfurie. A devenit tot mai raspandita moda servirii salatelor sau a platourilor reci decorate cu flori comestibile. Cele mai importante flori alimentare sunt galbenelele, condurasii, limba mielului si craitele. Sadeste-le pe toate in ghivece separate sau impreuna cu alte plante.

Condurasii (Tropaeolum majus) – nu doar florile rosii si galbene, ci si frunzele, bobocii si fructele necoapte au parfum intens de mustar. Prepara bobocii impreuna cu boabele de capere. Aplicandu-i multe ingrasaminte, planta va inflori putin. Mladitele se catara pe grilaje sau pari.

Limba mielului (Borago officinalis) – florile albastru stralucitor reprezinta o culoare aparte intre florile comestibile. Albastrul intens produce un efect cu totul deosebit intre salatele verzi. Planta are un parfum asemanator cu cel al castravetelui. In unele zone este denumita iarba castravetelui. Frunzele tinere taiate marunt le poti amesteca in salate. Limba mielului o poti cultiva in ghivece adanci in care infigi un par.

yellow flowers in white ceramic mug

Craitele (Tagetes tenuifolia) – frunzele si florile portocalii sau galbene le poti folosi proaspete ca si condiment sau uscate. Intreaga planta este parfumata, care tine departe daunatorii frunzelor chiar si de plantele vecine. Parfumul plantei aminteste de cel al tarhonului sau anasonului. Foloseste-le ca ingredient in foarte multe amestecuri de ceaiuri.

Galbenelele (Calendula officinalis) – florile de culoare galben pana la portocaliu inchis sunt simple sau pline. Uscate, foloseste-le in amestecuri de ceaiuri sau in buchete aromate de iarna. Planta nu este pretentioasa, suporta foarte bine soarele.

flowers summer yellow leaf

Utilizarile multiple ale florilor

white yellow and purple candy

Cuburi de gheata cu flori incorporate – pune florile in recipiente speciale pentru cuburi de gheata si umple pe jumatate cu apa. Dupa ce au inghetat, completeaza cu apa si pune-le iar in congelator;

Zaharul de flori – amesteca florile uscate de levantica, menta sau portocal cu zahar si lasa-le sa stea doua saptamani, apoi presara zaharul aromat peste prajituri;

Ceaiul de flori – umple cu petale de la flori o treime dintr-o cana peste care toarna apa clocotita. Lasa-le timp de 5 minute. Savureaza-l fierbinte sau rece

Proaspete sau uscate

Gateste mancare personalizata cu gustul dulce si aspectul colorat al florilor. Zaharul de flori ofera gust picant ceaurilor si dulciurilor. Cuburile de gheara cu flori incorporate decoreaza cu gust bauturile reci. Daca pui cateva flori peste salate, desert sau paine, iti vei incanta atat ochii cat si papilele gustative.

Curatarea – foloseste florile mici intregi. Rupe petalele inainte de folosire la florile mari. Uscarea – pune la uscat pe hartie alimentara florile taie cu cupa orientate in sus. Dupa uscarea completa, pune-le in borcane bine inchise.

Sursa: Gradina din balcon – Natalie Fabmann

Alătură-te celorlalți 759 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: