Fertilizarea plantelor
Plantele isi prepara hrana cu ajutorul luminii dar au nevoie de minerale obtinute in mod normal din sol. Pentru ca plantele crescute in apartament se dezvolta intr-un volum mic de compost, sarac in mineralele necesare, este nevoie de un plus de substante.

Elementele nutritive necesare plantelor sunt azotul, fosforul si potasiul. Fiecare substanta minerala are rolul sau in interiorul plantei. Azotul are importanta speciala in formarea coroanei. Fosforul in dezvoltarea radacinii. Potasiul in formarea florilor si fructelor si in dezvoltarea partilor tari. Calciul, magneziul si sulfatii sunt necesari in cantitati mari, dar sunt necesare si alte minerale, in cantitati mici.
Acestea sunt microelemente nutritive sau oligoelemente, care includ bor, cupru, clor, fier, magneziu, molibden si zinc. Cantintatile necesare de microelemente sunt atat de mici, incat plantele si le extrag din compost, dar uneori este necesara aplicarea la anumite plante.
Proportiile substantelor minerale

Ingrasamintele complexe contin azot, fosfor si potasiu in proportii variabile. Acestea sunt considerate ca grup NPK(simboluri pentru azot,fosfor si potasiu). Proportiile fiecarei substante, in aceasta ordine, trebuie sa fie inscrise pe pachetul diverselor produse. Un ingrasamant general descris ca NPK 7:7:7 are un nivel echilibrat de substante nutritive. Un ingrasamant etichetat NPK 35:10:10 este bogat in azot si este potrivit plantelor precum orhidee. Un produs NPK 14:04:22 este bogat in potasiu si se potriveste plantelor cu flori.
Pe langa NPK, ingrasamintele pot contine si oligoelemente. Absorbtia unora dintre aceste elemente poate fi afectata de alte minerale din compost. Calciul tinde sa inchida fierul din compost si sa-l faca indisponibil plantelor. Totusi, fierul poate fi oferit in forma chelata sau izolata. Sub aceasta forma, fierul este disponibil de obicei in ingrasamintele speciale cu “oligoelemente”, care contin adesea doar microelemente.
Metode de fertilizare

Mineralele trebuie dizolvate inainte de a fi preluate de plante. Compostul trebuie sa fie suficient de umed pentru a dizolva ingrasamintele aplicate in stare uscata, inainte de a avea efect asupra plantei.
Pulberi – ingrasamintele sub forma de pulbere dizolva-le in apa inainte de a le aplica. Unele le poti presa si deasupra compostului umed si sa le uzi. Prea multe ingrasaminte uscate vor arde radacinile plantei.
Lichide – de obicei sunt solutii concentrate. Sunt diluate prin adaugarea unei anumite cantitati de apa si apoi turnate normal pe pamant. Sunt probabil mai convenabile de utilizat si patrat decat pulberile dar pot fi mai scumpe. Toate ingrasamintele aplicate ca solutie sunt preluate rapid de plante si incep sa actioneze imediat.
Granule – poti sau nu sa le amesteci cu compost in momentul plantarii sau sa le presari la suprafata mai tarziu. Granulelor le ia putin timp sa se dizolve, ceea ce reduce riscul de a arde radacinile. Sunt mai usor de masurat si aplicat decat pulberile.
Bete si tablete – ingrasamintele pot fi comprimate si modelate ca bete sau tablete, care sunt introduse in compost. Introdu-le aproape de radacinile plantei si dizolvate treptat de umezeala solului.
Ingrasaminte cu actiune lenta – formate in general ca granule, tablete sau bete, se dizolva treptat dupa aplicare. Astfel elibereaza hrana lent pe parcursul unei perioade mai lungi. O aplicare poate dura o luna sau doua sau o intreaga perioada de crestere. Ele au avantaje evidente, in special pentru cei carora li se pare greu sa aprecieze cat de des este nevoie de aplicarea ingrasamintelor.
Ingrasaminte pentru frunzis – special realizate pentru a fi preluate de frunzisul plantelor, fara sa se ofileasca. Pulverizeaza aceste ingrasaminte direct pe frunze. Au o actiune rapida si asigura o hrana rapida si eficienta. Multe ingrasaminte cu elemente rare sunt aplicate ca fertilizator pentru frunze. Pe acestea nu trebuie sa le folosesti niciodata pe plantele cu frunze paroase, cum sunt violetele de Zanzibar.
Cand fertilizezi plantele
Plantele trebuie sa le fertilizezi doar cand cresc activ. Pentru majoritatea plantelor, aceasta inseamna de primavara pana toamna. Unele se pot afla in faza activa de crestere iarna si, contrar regulii generale, va trebui sa le fertilizezi atunci. Coroana cazuta, frunzele ingalbenite sau care cad, nereusita infloririi sau flori sarace, pot fi toate semne ca au nevoie de substante minerale. Urmeaza intotdeauna indicatiile de pe pachetele de ingrasaminte.
Sursa: Plante de apartament – Sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament