Fara inceput, fara sfarsit …

woman wearing white dress standing outdoor

Fara inceput, fara sfarsit …

Daca teama de moarte este teama fundamentala, un singur lucru te poate face sa nu-ti fie teama, si acela este cunoasterea faptului ca in tine exista o constiinta nemuritoare.

Osho

Exista multe temeri care, la baza, sunt defapt ramurile unui singur copac. Numele copacului este moartea. Poate nu constientizezi dar fiecare teama are legatura cu moartea. Teama este doar o umbra. Poate nu este vizibil ca iti este frica sa nu dai faliment, dar este real ca iti este frica sa ramai fara bani si sa devii mai vulnerabil in fata mortii. De aceea, asa cum exista dependenti de alcool, exista si dependenti de munca. Dependentii de munca isi fac continuu de lucru, sunt permanent implicati intr-o activitate, nu pot lasa munca. Pentru ei sarbatorile sunt groaznice, nu isi gasesc locul, nu pot sa stea linistiti. Simt nevoia sa faca ceva, vor sa ramana activi, pentru ca activitatea mentine cortina dintre ei si moarte. In esenta, singura teama este teama de moarte.

person standing on rock formation

Nimic altceva nu poate fi o asigurare impotriva mortii, cu exceptia meditatiei profunde. Meditatia profunda iti va dezvalui ca trupul tau va muri, ca mintea ta va muri, dar ca tu transcezi structura minte-trup. Esenta ta, sursa vietii tale a existat inainte de tine si va continua sa existe si dupa tine.

Esenta este fara inceput si sfarsit. Ai fost dintotdeauna si vei fi dintotdeauna. Numai forma se poate schimba. Forma se schimba chiar si in aceasta viata. Ai avut o forma cand ai fost conceput, in uterul mamei ai evoluat luand alta forma. Te-ai nascut si, din copilarie pana la batranete, iti tot schimbi forma. Insa forma este singurl lucru care se schimba de-a lungul vietii, esenta ramana aceeasi.

woman wearing white dress standing outdoor

Forma se schimba in fiecare clipa. In moarte nu exista decat o schimbare, o schimbare vitala, o schimbare putin mai mare si mai rapida. De la tinerete pana la batranete schimbarea este treptata si foarte lenta. Formele vin si pleaca si viata continua sa curga. Daca nu ajungi sa cunosti acest lucru, sa-l experimentezi, frica de moarte nu te va parasi. Numai si numai meditatia te poate indruma.  Meditatia te aduce fata in fata cu realitatea. O data ce ajungi sa cunosti singur ce este viata, moartea nu te mai sperie, stii sa o transcezi. Sta in puterea si dreptul tau sa cunosti acest lucru. Este necesar sa faci micul efort de a trece de la minte la non-minte.

Curajul

Mergi centimetru cu centimentru, pregateste-te, traieste clipa de clipa. Cu cat te familiarizezi tot mai mult cu frumusetea necunoscutului, in tine iese la iveala o noua calitate. Ea exista, doar ca nu ai folosit-o niciodata. Inainte sa vina moartea, treci mereu de la cunoscut la necunoscut. Nu uita niciodata ca ce e nou e mai bun decat ce e vechi. Alege intotdeauna noul. Alege sa inveti, sa experimentezi, alege sa intri in intuneric. Incetul cu incetul curajul tau va incepe sa functioneze.

Frica duce la lasitate si la mediocritate, daca nu la retardare mintala. Ele se sprijina una pe alta. Curajul duce la inteligenta, deschidere, lipsa de prejudecati, capacitatea de a invata.

Sursa: Curajul Placerea de a trai periculos – Osho

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: