Despre si cum folosesti dafinul

Despre si cum folosesti dafinul

Dafinul, acest arbust mare este un biet pitic in mediul sau natural. Este o planta care va creste ca un arbust intr-o sera. Puietii ii poti tine pe pervaz pentru o perioada de timp. A nu se confunda cu laurul englezesc Prunus laurocerasus. Este singura specie care mai apartine acestui gen si este toxica, dar potrivita pentru o utilizare exclusiv ornamentala. Un timp Laurinul, bautura tipica unor zone din Italia, a fost facut doar cu bace din laurul engelezesc care, dupa infuzarea in alcool, si-au pierdut mare parte din potentialul lor periculos.

Frunzele aromate degaja o aroma puternica si camforata atunci cand sunt frecate in palma Acestea sunt lanceolate, verzi, cu margini dintate si raman verzi pe durata iernii. In martie-aprilie, florile albe-crem in forma de mici umbrele sunt urmate de bace negre, ovale, cu coaja lucioasa. Exemplarele masculi trebuie separate de cele femele. Plantele sunt predispuse la atacul paduchilor verzi, pe care ii poti inlatura cu unghia. In zonele blande, plantele supravietuiesc in exterior tot timpul anului, dar perioadele reci prelungite le vor distruge. Ofera-le plantelor de interior o perioada petrecuta afara, intr-un loc adapostit, in timpul verii.

A merita o coroana de laur inseamna victoria si preferinta zeitatilor. Planta a fost in special simbolul lui Apollo, zeul tuturor artelor. Intr-un timp a fost folosit impotriva moliilor in locul celui mai puternic camfor.

Plantarea, ingrijirea si recoltarea dafinului

dafin

Ofera-i un loc insorit sau la semiumbra si un mediu de cultivare bogat si proaspat. Planteaza direct un arbust crescut in ghiveci, cu inaltimea de 80 cm pana la 1 m. In cativa ani, poti preleva numerosi lastari primavara pentru a-i replanta direct, daca nu, taie-i de la baza.

Dafinul necesita putina atentie, rezista la temperaturi de pana la -15°C. Odata cu aparitia caldurii, la inceputul verii, este atacat de psilide. Frunzele tinere devin lipiciose, se rasucesc si se indoaie. In loc sa le tratezi, mai bine le tai si le distrugi. Uneori dafinul adaposteste mici insecte parazite ale plantelor, cum ar fi coccoidea, dactylopius si carmin(Sare). Trateaza-l cu un ulei vegetal doar daca observi ca parazitii se inmultesc.

Taie dafinul ori de cate ori doresti, din primavara pana toamna. Acest lucru il ajuta sa devina mai des si sa aiba un aspect specific artei peisagere. Este foarte des plantat in hardaie, taiat si modelat in forme geometrice. Este bine sa faci aceste operatiuni in mijlocul primaverii sau sfarsitul verii. In acest sezon, pune-i la radacina un ingrasamant organic de buna calitate.

Proprietati terapeutice

Proprietati: antiseptic, digestiv, si stimulant. Contine carbohidranti, proteine, cenusa, fibre, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 si C si multe saruri minerale.

In mod traditional, se utilizeaza frunzele arbustului in tratarea tulburarilor digestive(digestie lenesa, balonari, eructatii si flatulenta). Ele sunt antispasmodice si carminative(favorizeaza eliminarea gazelor din intestin). Toaca un pumn de frunze uscate si lasa-le 10 minute in doua cesti de apa fierbinte, apoi strecoara si bea in timpul zilei. Aceasta infuzie are un efect diuretic si emenagog(provoaca si regleaza menstruatia). Poti face o cura de cateva zile. Are si efect sudorifiric, o poti consuma atunci cand ai febra.

Dafinul mai este recomandat si pentru tratarea scalpului, mai ales pentru a scapa de matreata. Clateste pielea capului cu infuzie, dupa ce te-ai spalat cu sampon.

Pentru a calma durerile cauzate de lovituri, reumatisme si hemoroizi foloseste unguent. Lasa 10 zile la infuzat intr-un pahar cu ulei de masline un pumn de bace tocate, apoi stoarce-le, strecoara-le si depoziteaza-le in sticla.

Pentru a combate eruptile cutanate si mirosurile neplacute sau pentru a favoriza somnul, adauga la apa de baie sau la baia picioarelor un decoct dintr-un litru de apa in care ai fiert 5 minute doi pumni de frunze proaspete(dupa strecurare).

Lasa la macerat cateva frunze in ulei de migdale dulci. Utilizeaza acest preparat pentru a masa articulatiile si muschii durerosi.

Atentie!

Dafinul contine lactone care se pot dovedi alergene pentru anumite persoane. Pe de alta parte, cum am precizat la inceputul articolului, nu confunda dafinul cu leandrul, toate partile acestei plante sunt toxice, chiar mortale.

Sursa de informare: Gradina cu ierburi miraculoase; Gradina mea cu plante medicinale – Larousse; Expert in vase cu flori – Dr. D.G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

2 comentarii

  1. N-am știut atâtea lucruri interesante despre dafin. Eu uneori când sunt agitat sau nervos, dau foc la câteva frunze, pentru că fumul acela are efect de calmare.
    Mă abonez și eu. 😇
    Mulțumesc, o seară liniștită !

    1. Arderea frunzelor de dafin are intr-adevar efect de calmare si purificare. Si eu aplic metoda 😁. Multumesc frumos pentru apreciere si abonare. O seara linistita iti doresc! 🙆‍♀️

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: