Delicii mediteraneene

Delicii mediteraneene

Portocalii si smochinii se cultivau inca din antichitate in ghivece sau butoaie, chiar si in zonele nordice. Pe balcon acestia se dezvolta foarte bine in loc insorit sau semiumbros.

Portocal si lamai

Daca ti-ai petrecut vacantele in tarile sudice cu siguranta ai intalnit flori de citrice. Alegerea cultivarii citricelor din seminte implica infloritul greu si rodirea foarte rara. Pentru a te bucura de roade, cumpara puieti. Roadele se vor coace peste 6-8 luni, iar fructele coapte pot ramane inca patru luni in pom, bucurandu-te astfel de valoarea lor decorativa.

Kumquatul – Fortunella margarita

Daca esti incepator, kumquatul este planta ideala din categoria citricicelor. Pomisorul maruntel face roade bogate. Este recomandat gemul obtinut din fructul intreg care in mod garantat nu a fost stropit cu insecticide.

Calamondinul – Citrofortunella mitis

Planta este obtinuta din incrucisarea mandarinului acru si a kumquatului. Acesta face fructe mici care raman timp indelungat pe pom fara ca efectul lor decorativ sa se diminueze.

Smochinul – Ficus carica

Este o planta de cultura foarte veche naturalizata prin anul 700 i.H. undeva in zona Marii Meditaraneene. Procesul de polenizare cu ajutorul viespilor face ca soiurile botanice antice de smochin sa fie renumite. Astazi gasesti soiuri care se autoplenizeaza, acestea fiind potrivite pentru balcon. Poti culege smochinele daca dupa apasare, coaja lor ramane deformata.  Fructele isi fac aparitia pe la sfarsitul verii iar coacerea se prelungeste mult in timp, motiv pentru care iarna necesita adapostire.

Toamna, fiecare al doilea lastar roditor de pe tulpina principal taie-l la distanta de un ‘ochi’. Vara, noii lastari taie-I la patru cinzi frunze. Lasa intre lastari o distanta de 15-20cm, indeparteaza ramurile nefolositoare pentru a ajunge suficient aer si lumina in interiorul coroanei si pentru ca pomul sa dea rod mai bogat.

Ingrijirea citricelor
  • Solul – pentru ca solul sa fie suficient de aerat, amesteca cantitati egale de humus si nisip sau pietris. Datorita compozitiei drenajul va fi mai bun. Pamantul din comert pentru lamai il poti folosi pentru orice planta mediteraneana;
  • Stropitul – uda din abundenta doar atunci cand stratul superior este uscat;
  • Ingrasaminte – la interval de 7 sau 14 zile aplica ingrasamant universal. Pentru prevenirea lipsei de fier  utilizeaza ingrasamant special pentru lamai;
  • Iernatul – poti aseza citricele la iernat pe holuri reci dar luminoase, in pivnte sau garaje fara probleme. Rolul frigului este foarte important deoarece acesta va stimuli planta sa produca noi flori. Pe timpul iernii uda putin citricele si nu adauga deloc ingrasaminte. Toamna smochinul lasa-l in exterior cat se poate de mult.   

Sursa: Gradina din balcon – Natalie Fabmann

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: