Cunoasterea este o iluzie

a person standing on a mountain view deck

Cunoasterea este o iluzie

Cunoasterea este o iluzie, noi nu putem vedea nimic. Suntem orbi. Cum a aparut orbirea asta? Este important sa stii cateva lucruri despre ea. Trebuie sa intelegi in ce fel poate fi ea vindecata. Va fi dificil sa practici meditatia daca porti in tine orbirea aceasta fundamentala fata de viata. Daca nu esti capabil sa vezi o floare, atunci cum este posibil pentru tine sa te deschizi catre acea lumina care este insusi spiritul vietii?

Noi nu suntem capabili sa vedem nimic. Ne petrecem viata aproape adormiti.

Treci de la o zi la alta, de bine de rau. Mergi cu ochii inchisi. Vibratiile vietii, de la nastere si pana la moarte, nu iti umplu niciodata fiinta de infiorare. Nimic nu iti atinge sensibilitatea. Intreaga viata este plina de mister. De la o pietricica si pana la soare, de la o samanta mica pana la arbori, tot ceea ce exista este absolut misterios. Pentru a aprecia misterul este nevoie de o capacitate pe care s-ar putea ca tu sa o fi dobandit inca. Este nevoie de receptivitate, de o inima deschisa.

woman doing contemporary position while standing on soil ground

Poate ca usa inimii tale nu este inca deschisa, este in continuare inchisa. Poate ca stai intr-o inchisoare. Ai inchis usile si ferestrele. Nu este de mirare ca viata ta este plina de disperare si de intuneric. Esti invaluit de o atmosfera poluata, dezgustatoare. Temerile si tensiunile au pus stapanire pe tine. Acest lucru este destul de firesc. Este inevitabil sa se intample asa. Cum a patruns insensibiltatea asta in viata ta? Ai tu ochi cu care sa vezi misterul vietii?

In fiecare zi, omul isi pierde capacitatea de a vedea misterul vietii. Cu cat esti mai cult, cu atat iti pierzi ochii cu care sa-l vezi. Cu cat te umpli mai mult cu cunostinte cu atat intorci mai mult spatele minunii vietii, enigmei fara rezolvare.

Iluzie…

Cunostintele pe care le acumulezi , intelegerea pe care ai dobandit-o te-a adus la concluzia ca stii totul, mai mult sau mai putin, si ca ceea ce nu stii inca poti cunoaste oricum intr-o buna zi. Nu exista nimic incognoscibil in viata. Totul poate fi cunoscut. O astfel de parere este total opusa realitatii. Totul in viata este incognoscibil. Ceea ce numesti cunoastere nu este cu adevarat cunoastere. In viata, nimic nu poate fi cunoscut. Fiecare moment pe care il observi, incepand cu o frunza mica, ramane cu totul necunoscut, absolut de neconceput, absolut misterios. Misterul aceste nu poate fi vreodata dezvaluit. Putinul pe care il stim nu este cunoastere, ci doar o familiarizare cu lucrurile. Este facuta greseala de a lua familiarizarea drept cunoastere.

Familiarizarea creeaza iluzia cunoasterii. Omul se familiarizeaza tot mai mult cu lumea aceasta si numeste aceasta familiarizare “cunoastere”. Iluzia cunoasterii, atitudinea aceasta legata de cunoastere ucide orice sentiment de miracol in viata. Daca esti cautator trebuie sa distrugi aceasta iluzie a cunoasterii si sa dezvolti un spirit al miraculosului.

Ai putea oare sa stai langa arbori de parca ai intra intr-o lume misterioasa pentru prima data?

Primul om care a pasit pe acest pamant a vazut pamantul intr-un anume fel. Este posibil ca tu sa vezi pamantul in acelasi fel?

Sursa: Tacerea mesajul fiintei tale – Osho

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: