Cum recunoasti plantele miraculoase
Cum recunoasti plantele miraculoase… exista o vorba din popor care spune ca ierburile pastreaza remediul pentru fiecare boala care afecteaza omul. Simbolurile vietii umane, viciile si virtutile sunt incredintate ierbarurilor. In Evul Mediu, mai presus de toate, se observa in fiecare planta o calitate ca un mesaj moral pentru om. Sunt numeroase legendele care au ca protagonist un fruct, o floare sau o iarba.
In viata, daca nu cultivi constient florile talentului si ale darurilor pe care le-ai primit de la Creator, buruienile gandurilor, emotiilor si experientelor negative se vor inmulti pana ce vor sufoca toate celelalte plante.
Herbert Harris
In antichitate, ierburile erau calde, reci, umede si uscate. Aceste caracteristici sunt corespunzatoare celor patru elemente: foc, aer, apa si pamant. Corpul uman este microcosmosul conectat la macrocosmosul naturii. Prin folosirea unei plante omul nu a facut altceva decat sa restabileasca echilibrul pierdut.

Vrajitoarele si zanele bune care colecteaza ierburile pe timp de noapte in lumina lunii sunt mesageri ai puterii naturii si, de fapt, primii ierbisti. Vindecarea, in acest sens, este prin urmare, rezultatul unei combinatii de forte naturale pozitive, asistate de alegerea inteleapta a unei ierbi adecvate.
Recunoasterea
Pentru recunoasterea unei plante miraculoase este esential sa studiezi cu atentie fiecare parte a plantei. Dar, chiar inainte de aceasta, este important sa cunosti habitatul, pentru a sti unde o gasesti. Trebuie sa cunosti perioada de inflorire, pentru a o putea observa in intregime si a te asigura ca nu o confunzi. Este util, in acest sens, sa iei cu tine ierbarul, unde plantele sunt ilustrate clar. Atunci masoara inaltimea si analizeaza florile, pentru ca nu este suficient sa te uiti doar la culoare. Va fi nevoie sa verifici si pozitia( varful tulpinii, axila frunzei etc.), si forma (labiata,neregulata etc.) sau, daca are o inflorescenta, un varf, o umbrela etc.
Continua sa verifici postura si forma tulpinii, care poate fi ridicata, taratoare, subtire, cvadrangulara etc. Frunzele pot fi simple sau compuse. Va trebui sa verifici numarul de frunzulite care le compun si dispunerea lor (paripenate sau imparipenate). Este la fel de important sa determini pozitia frunzelor, bazala sau de-a lungul tulpinii, si in al doilea caz , daca acestea sunt opuse, alterne sau verticale. Intotdeauna la frunze verifici tipul de margini (zimtat, intreg, sinuat etc.) si dispunerea nervurilor(penate, radiate etc.)
In final, eradicheaza planta si verifica caracteristicile radacinii, rizomului, pivotului, tuberculului sau bulbului. Ultimul factor de recunoastere la fel de important este aroma posibila emanata de planta.