hanging plant beside a lamp

Cosul suspendat

Cosul suspendat il poti admira intr-una din trei gradini. Acesta a capatat o larga raspandire in ultimii ani. Cadrul usilor de la intrare si peretii de peste tot capata un nou aspect, o noua viata in timpul verii si nimic nu poate avea un astfel de efect decorativ cum au cosurile suspendate. Ele au proprietati asemanatoare jardinierelor de la fereastra. Plantele se dezvolta foarte bine deasupra solului, cele taratoare in mod deosebit. Tousi, exista cateva diferente. Suprafata unui cosulet este limitata si cel mai des acoperita cu frunze si flori atat partile laterale, cat si partea de sus.

Cosul suspendat
Photo by Tara Winstead on Pexels.com

Cea mai mare parte a acestor recipiente le achizitionezi gata plantate cu flori, in mod deosebit primavara, cand poti admira aranjamentele atarnand peste tot pe piata si in centrele specializate. Primul pas este sa faci rost de un cosulet gol. Poti cumpara fie un echipament adevarat care sa contina si cosuletul, captuseala, consola si compostul, fie sa iti faci singur din bucati de lemn, ustensile din bucatarie etc. De obicei calea indicata este cea de a cumpara  din magazin. Exista multe tipuri din care poti alege – cel mai bun depinde de aranjamentul floral pe care il doresti si de timpul de care dispui pentru udat. Urmeaza sa gasesti locul potrivit – de obicei locul obisnuit este fie in apropierea usii de la intrare, fie pe perete deasupra curtii interioare. Cele mai multe plante prefera un loc partial insorit, ceea ce inseamna ca trebuie sa eviti perentii orientati spre nord sau spre sud. Ai grija de asemenea ca locul sa nu fie expus vanturilor puternice sau unul unde ar putea fi daramat.

Carligul sau suportul cu care il prinzi de perete trebuie sa prezinte siguranta. Un ghiveci udat bine poate cantari pana la 11kg sau chiar mai mult, asa ca fixeaza-l bine. Acum ai disponibile suporturi si scripeti, ceea ce face ca manipularea ghiveciului sa fie mai simpla.

hanging plant beside a lamp
Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Frumusetea cosurilor suspendate este usor sa o intelegi  – o sfera din plante incantatoare poate transforma si da farmec unui perete intunecat sau intrarii in casa cat este vara de lunga. Nu atat pregatirea si plantarea – cat udatul si curatatul cosului obisnuit necesita destul de mult timp. Un cos care nu este etans spre exterior are nevoie sa fie udat zilnic in timpul verii. Un cos deschis are nevoie de captuseala pentru a sustine compostul. Muschiul de turba este cel traditional – aspectul natural este un avantaj, insa pierderea rapida de apa este o problema. Exista cateva tipuri disponibile – unele sunt izolatori buni, iar unele facute sa se potriveasca cu cosurile standard. Toate permit plantarea pe marginile recipientului.

Anunțuri publicitare
  • Muschi de turba;
  • Fasie de plastic;
  • Fira de cocos;
  • Lana reciclata;
  • Hartie gudron;
  • Spuma de plastic;
  • Fibra comprimata.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: