Busuioc – Ocimum basilicum
Busuioc – Ocimum basilicum… planta anuala, originara, probabil, din India, cultivata in gradini din toate regiunile tarii noastre pentru mirosul ei placut. A fost introdusa in Europa pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Inalta de 20 – 40cm, iarba aromatica are o tulpina erecta si cateva ramificatii. Frunzele sunt opuse, petiolate, oval-lanceolate, plane, lucitoare si intregi sau slab dintate. In functie de varietati, frunzele intregi sunt verzi pana la purpurii. Infloreste vara, si prezinta mici spice terminale, drepte, alcatuite din flori mici, albe pana la roz. Toate partile plantei sunt aromatice.
Cultivarea busuiocului in gradina

- Ofera-i busuiocului un loc foarte expus la soare si un sol de buna calitate;
- Sadeste la cald in ghivece in casa incepand cu februarie sau in martie-aprilie, sub folie sau in minisera. Temperatura nu trebuie sa scada sub 15 grade C, ideala fiind 20-22 grade C pentru o germinare rapida si regulata. Utilizeaza semanatoare manuala pentru ca semintele sunt foarte fine;
- In general germineaza dupa 8-10 zile de la semanare. Poti observa micile plante formate din 2 cotiledoane hemisferice;
- Cand plantele au 4 frunze ajunse la maturitate, repica-le in cuburi si adaposteste-le la caldura pana cand vor fi gata de plantat definitiv in mai. Lasa 20 – 30cm intre plante.
Piata este bogata de varietati de busuioc, toate cu aceleasi proprietati miraculoase. Motiv in plus sa cultivi diferite soiuri si sa descoperi cu aceasta ocazie arome si gusturi variate.
Busuioc verde cu frunze mari
- ‘Genovez’ are aroma cea mai pura;
- ‘Marele verde’ cu frunzele mai mari, usor basicate;
- ‘Mamut’ si ‘Cu frunzele de laptica’ sunt remarcabile prind imensiunea frunzelor, cam cat o mana mai mica, usor basicate.
Busuioc verde cu frunze mici – ‘Finissimo verde’ cu aspect compact ca o minge.
Busuioc cu frunze purpurii
- ‘Purple Ruffles’ violet-deschis si cu frunzele zimtate;
- ‘Dark opal’ cu frunzele aproape negre;
- ‘Pourpre Osmin’ cu frunze mari, purpurii si gust dulceag.
Busuioc cu arome speciale
- ‘Lamaios’ cu parfum de lamaie;
- ‘Anason’ aminteste de aroma acestor plante;
- ‘Cannelle’ cu aroma pronuntata de zahar brun;
- ‘Sacru de Thailanda’ cu gust de cuisoare si zahar brun.
Pentru o crestere optima, busuiocul are nevoie doar de apa. Planta iti va semnala rapid lipsa acesteia, ofilindu-se. Smulge buruienile, sapa si grebleza delicat pamantul din jur. Recolteaza frunzele inainte ca planta sa infloreasca si pune-le la uscat pentru a-ti face rezerve. Daca folosesti frunze proaspete, evita sa le congelezi pentru ca in acest fel capat un gust nu prea placut.

Proprietati terapeutice
Aromatic, digestiv, antipuretic, sedativ si antispastic.

Frunzele sunt mai bogate in uleiuri esentiale daca le recoltezi in iulie. Ajuta-ti digestia consumand 2 sau 3 frunze proaspete, sau presara in salate, mancaruri gatite, cruditati. Pe toata perioada de crestere a plantei, utilizeaza frunzele proaspete in acelasi mod ca pe cele uscate.
Infuzia vindeca raceala, gripa si durerile de cap, crampele menstruale, greata si crampele abdominale.
Infuzie de frunze uscate – o lingurita la o ceasca. Bea 3 cesti pe zi, in cure de cateva zile.
Decoctul creste lactatia. Pentru uz extern, calmeaza ulcerele, infectiile pielii si muscaturile de insecte.