Bobite acrisoare

green liquid in clear drinking glass

Bobite acrisoare

Revigoreaza-te cu arome acre. O poti face cu lamai, dar si anumite plante autohtone, ca de exemplu agrisele sau coacazele care au fructe acrisoare revigorante. Acesti arbusti se dezvolta armonios si pe balcon, in locuri expuse la soare sau in semiumbra. Tufele care produc aceste bobite acrisoare nu necesita atat de mult spatiu ca si pomii, iar daca ii cresti ca arbusti, la baza lor sadeste legume.

Bobitele de coacaz bogate in vitamine

yellow round cluster fruit close up photography

Exista mai multe soiuri de coacaz – rosu, alb si negru. In comert vei gasi de multe ori butasi din care vor creste pomisori. Tufele de coacaz pot creste pana la 1,20m.

Coacaz rosu si alb ‘Ribes rubrum’ – fructele se formeaza pe lastarii de doi ani. Vara scurteaza lastarii mici cu 10cm mai sus de tulpina principala.

Coacazul negru ‘Ribes nigrum’ – roadele cresc pe lastari de un an. Toamna, taie lastarii care au dau rod adanc, la radacina. Lastarii slabi care cresc peste an suprima-i. Fructele au un continut foarte bogat in vitamina C.

Ribes x nidigrolaria ‘Ribes x nidigrolaria’ – este un hybrid obtinut din incrucisarea agrisului salbatic si al coacazului negru. Boabele arata ca niste coacaze negre mari. Planta rezista foarte bine fainarii americane. Ca si la coacaz si aceste fructe sunt produse pe lastarii de un an.

Agrisul astringent ‘ Ribes uva-crispa’ – face parte din aceeasi familie cu coacazul. Lucreaza cu atentie cu aceasta planta, mladitele sale inteapa! Agrisul creste pana la 90cm inaltime. Nu ii plac canicula si seceta. Roadele se formeaza pe lastarii de doi ani. Agrisele le poti recolta de doua ori pe an. Prima data rareste boabele mari, dar tari si care iti sterpezesc dintii. Foloseste-le la comporturi si prajituri. Boabele culese la a doua recolta le poti consuma pe loc.

Fainarea americana a agrisului ‘Sphaerotheca mors-uvae’ este o boala produsa de o ciuperca ce ataca crengutele, frunzele si fructele, formand pe acestea o pasla alba care va deveni mai tarziu maronie. Poti opri boala prin eliminarea portiunilor infectate. La cumparare achizitioneaz soiuri rezistente la fainare.

Mini-kiwi

green liquid in clear drinking glass

Planta de kiwi rezista la temperaturi scazute, are fructe mici si cu coaja neteda.  ‘Actinidia arguta’ este ruda cu binecunoscutul kiwi cu puful specific pe fructele sale ‘ Actinidia chinensis’, care rezista in sezonul rece doar in zonele cu clima calda. In loc insorit, dar ferit, fructele de mini-kiwi se coc foarte bine. Kiwi fiind o planta agatatoare necesita suporti. Ambele soiuri sunt androsterile, adica, daca doresti sa produca fructe , trebuie sa ti langa arbust cu organe reproductive feminine un alt arbust cu organe reproductive masculine.

Unii gradinari ofera si altoi care contine organe de ambele sexe. Iarna fereste planta de temperaturile foarte scazute.

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: