woman in red floral shirt lying on grass field

Arbusti, tufe si bonsai

Arbusti, tufe si bonsai… din ce in ce mai multi dintre noi descoperim ca recipientele pot fi folosite si pentru arbusti, tufe si bonsai, nu numai pentru plante de dimensiuni mici sau bulbi. Varietatea de forme, dimensiuni si culori, la care adaugi si ca nu trebuie sa ii inlocuiesti in fiecare an, reprezinta principalul avantaj al arbustilor. O data la trei ani este necesar sa ii plantezi sau replantezi, cu toate ca este posibil sa adaugi numai un strat la exterior.

woman in red floral shirt lying on grass field
Photo by Andre Furtado on Pexels.com

O tufa este o planta perena, cu multe tulpini lemnoase la nivelul solului. Granita dintre tufe si arbusti, nu este clar delimitata, chiar daca suna ciudat. Cateva tipuri de tufe, ca de exemplu, ilice, pot creste ca mici arbusti. Unii dintre acesti arbusti si tufe isi pierd frunzele toamna – restul sunt vesnic verzi si isi pastreaza frunzele tot timpul iernii.

Exista doua grupuri aparte:

  • Plante taratoare care se pot atasa sau incolaci  in jurul unei structuri verticale
  • Coniferele care sunt vesnic verzi si au conuri.

In comert vei gasi o oferta surprinzator de mare de plante lemnoase. Coniferele care cresc incet se acomodeaza foarte bine si radacinile nu sunt afectate de spatiul restrins. Vei fi surprins de cate tipuri si culori sunt disponibile. Exista plante care cresc la nivelul solului. Ienuparul sau brebenoc, palmieri exotici, cum este cordiline, tufe ca merisorul si rododendronul.

colorful rhododendron flowers blooming in garden by walkway
Photo by Ivars on Pexels.com

Moduri principale de a planta un arbust sau o tufa intr-un recipient

  1. Plantarea langa perete – cunosti faptul ca poti folosi plantele pentru a masca un perete gol sau inestetic. Peste tot vezi plante agatatoare care cresc direct pe peretii caselor sau pe diferite suporturi si spaliere. Cea mai usoara modalitate este sa cultivi aceste plante decorative in gradina. Acest lucru nu este intotdeauna posibil insa. Gradinile mici, balcoanele si multe terase pot constitui baza pentru plantarea langa perete. Poti folosi multe tipuri de plante – plante agatatoare, ca de exemplu vita alba si vita salbatica, unele tufe cu tulpini mobile, de exemplu teisor si forsitia, pe care trebuie sa le fixezi cu sarme sau pe suporturi.
  2. Plantarea unui singur specimen – cea mai simpla metoda este sa plantezi un singur arbust sau o tufa in recipient. Asigura-te ca forma, culoarea, etc. se potrivesc cu mediul din jur. De cele mai multe ori au nevoie de o curatare regulata.. Sa le tai anual radacinile, mai ales daca iti place arta decorativa. Cinci plante se preteaza la arta decorativa: merisorul, dafinul, tisa, lemnul cainesc si ilicele. Poti crea o forma inedita de arta decorativa folosind o forma de sarma peste care sa cresti iedera.
  3. Plantarea mixta – consta in aranjarea mai multor arbusti si tufe, dar cel mai des plantarea arbustilor sau a tufelor impreuna cu alte tipuri de plante. Pozitioneaza central un artar japonez, la baza caruia planteaza bulbi. In aranjamente arbustii si tufele ocupa un loc mai putin important, ca de exemplu, atunci cand folosesti unul sau doua conifere pitice ca fundal pentru un aranjament mare de plante, aflate intr-o jardiniera. Toate plantele trebuie sa aiba aceleasi necesitati. In plus, un arbust sau o tufa in pozitie centrala nu trebuie sa fie prea masiv, pentru ca umbreste total plantele de langa el, dar nici prea mic, ca sa fie ascuns de celelalte plante.  

In toate cazurile, trebuie sa te asiguri ca recipientul este destul de mare – dimensiunile minime pentru a asigura cresterea viguroasa a unei plante lemnoase la maturitate, sunt 45 cm in diamentru si 30cm in adancime.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D.G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: