Anghinare – Cynara scolymus
Anghinare – Cynara scolymus, specie vivace, originara din sudul Spaniei, o gasesti la noi numai in cultura. In primul an da nastere la o rozeta de frunze bazilare, iar in al doilea an la o tulpina viguroasa, ramificata la partea superioara, inalta pana la 2m, acoperita cu numerosi peri albi-cenusii. Frunzele sale largi si prevazute cu foliole masoara peste 1m. De culoare cenusie, sunt acoperite cu un strat argintiu. Tulpina florala poarta o inflorescenta de flori violet care devin capitule (anghinarea), verzi sau violet, in forma de bractee cu aspect solzos.

Plantarea anghinarelor in gradina
Anghinarea este voluminoasa si ocupa acelasi loc timp de mai multi ani, asadar, este recomandata pentru gradinile de mari dimensiuni. In comert, sunt disponibile mai multe varietati, toate avand proprietati terapeutice.
- Cultiva anghinare in locuri insorite, pe un sol bogat si proaspat;
- Cresterea din seminte este posibila, dar nu prezinta interes pentru gradinar. Alege plantarea rasadului in ghivece pentru o prima cultura;
- Poti apela la multiplicarea plantei prin lastari inradacinati dupa 2 ani de la prima plantare, atunci tufele vor fi suficient dezvoltate;
- Ai grija sa o uzi cu regularitate;
- Anghinarea este destul de rustica, dar in regiunile reci si umede este bine sa o acoperi cu un strat abundent de paie la apropierea iernii;
- Vara, este in mod obisnuit atacata de numerosi purici negri. In caz de infestare, trateaza cu un insecticid vegetal.
Propretati terapeutice
Diuretic, depurativ si colagog. Contine cinarina, flavonoide, cinaropicrina, taninuri, steroli, saruri minerale si acid malic si succinic.
In farmacii, gasesti multiple preparate avand la baza frunze de anghinare, intre care si o bautura galbena si amara, consumata in trecut pe scara larga. Anghinarea este deopotriva coleretica(favorizeaza secretia bilei) si colagoga(contribuie la mai buna eliminare a bilei). Ajuta digestia si are efect diuretic. In mod experimental, s-a dovedit ca are efect hipocolesterolemiant, datorita cinarinei pe care o contine.
Consuma alimentele crude, deoarece cinarina, care stimuleaza diureza si secretia biliara, este dezactivata prin gatire.
Consuma decoctul impotriva aterosclerozei, artitrei si gutei. Pune 10 minute la fiert 2 grame planta in 100 ml apa si strecoara (o doza). Utilizeaza infuzia pentru scaderea colesterolului – lasa 10 minute la infuzat 10-15 grame planta la 1 litru de apa clocotita, strecoara si soarbe de trei ori. Pentru a purifica, foloseste tinctura de vin – lasa la macerat 10 zile doua maini de frunze uscate in 1litru de vin si apoi bea un paharel inainte de mese. Utilizeaza capitulii de flori proaspete, frunzele si radacinile uscate.