Alegerea ghivecelor

flower arrangements on jars

Alegerea ghivecelor

Alegerea ghivecelor … in habitatul lor natural, majoritatea plantelor cresc pe suprafete mari de sol. Din sol isi extrag apa si substantele hranitoare si isi dezvolta un sistem de radacini care le ofera stabilitate. Plantele cultivate in apartament au conditii diferite pentru a se dezvolta. Sunt plantate in ghivece, care sustin o cantitate relativ mica de sol, sau in compost special. Sa alegi tipul corespunzator de ghiveci este foarte important pentru sanatatea plantei. Cerintele esentiale consta in marimea corespunzatoare a ghiveciului, forma sa si existenta gaurilor pentru drenaj.

Marimea ghiveciului

flower arrangements on jars

Marimea ghiveciului depinde de marimea plantei. Acesta trebuie sa contina suficient pamant in care planta sa dezvolte radacini si care sa-i permita absorbtia de apa suficienta. Daca este prea mic, este nevoie sa uzi planta mai des, pentru a nu se ofili. Ghivecele sunt masurate prin diametrul de sus sau prin volumul compostului pe care il contin.

Ghiveciul trebuie sa fie suficient de mare pentru a-i permite plantei sa-si dezvolte un sistem adecvat de radacini, care sa ii echilibreze coroana. Plantele au tipuri diferite de radacini. Plante cu radacini potrivite – cactusi si plante alpine – cresc cel mai bine intr-un ghiveci putin adanc.

Marimea si forma ghiveciului afecteaza si stabilitatea plantei. Atunci cand coroana devine prea mare in comparatie cu ghiveciul, planta se poate rasturna, in special cand compostul este uscat sau daca este folosit un compost usor.

Forma ghiveciului

Inaltimea ghiveciului este egala sau putin mai mica decat cea a recipientului conic. Aseaza ghiveciul la doua treimi de la baza recipientului, peste un strat de pietris. Aceasta forma permite o buna crestere a radacinilor, facand replantarea usoara si permitand introducerea ghivecelor goale unu intr-altul. Poti masca usor aceste ghivece in interiorul unor recipiente mai atractive.

green cacti in brown clay pots

Gasesti mai multe forme:

  • Ghivece putin adanci si joase;
  • Ghivece aplatizate;
  • Ghivece mari si adanci;
  • Jardiniere si butoaie etc.

Evita ghivecele care au partea superioara cu deschidere mica. Ele fac imposibila mutarea plantei intr-un ghiveci mai mare fara a-i vatama sistemul de radacini. Cumpara ghivece conice speciale, cu baza foarte larga si varf ingust, proiectate pentru a face plantele de apartament sa nu se indoaie. Baza acestor ghivece o poti desprinde, iar cele 2 laturi se desfac pentru a permite mutarea plantei.

Drenajul

Ghivecele trebuie sa aiba gauri pentru drenaj la baza. Cele de lut au o singura gaura centrala. Cele de plastic au gauri rotunde in jurul marginii exterioare. Unele ghivece de plastic au un sistem mai eficient de drenaj in ‘doua randuri’ – gauri alternate pe marginile si pe fundul ghiveciului. Recipientele fara gauri pentru drenaj utilizeaza-le pentru a masca alte ghivece.

Lut sau plastic?

person in brown jumper holding a potted plant
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Ghivecele de baza sunt facute din lut (teracota) sau plastic. In general, plasticul deoarece este ieftin, usor si destul de rezistent este mai popular. Ghivecele de plastic le gasesti pe piata disponibile intr-o gama larga de culori. Ghivecele de lut au o infatisare placuta, de moda veche, dar sunt grele si foarte fragile. Ele sunt poroase, deci plantele sunt mai putin predispuse la umezeala in exces. Pe de alta parte, ghivecele de plastic retin bine umezeala, deci trebuie udate mai rar. Singura planta de apartament comuna, care este vanduta adesea in ghiveci de lut, este  azalea.   

Sursa: Plante de apartament – sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor de apartament

Alătură-te celorlalți 764 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: