Plantele aromatice

Plantele aromatice le folosesti pentru a da un plus de gust mancarurilor. Sunt bune sa le cultivi in recipiente. Vasele cu menta, rozmarin, cimbru etc. sunt o prezenta obisnuita pe pervazurile caselor de la tara, de sute de ani. Oferta pe care o intalnesti pe piata si in centrele specializate este mare. Nu este posibila o prezentare generalizata a modului de crestere si a recipientelor folosite. La una dintre extreme se afla dafinul. Acesta este foarte des plantat in hardaie, taiat si modelat in forme geometrice. Este indicat sa faci aceste operatiuni in mijlocul primaverii sau sfarsitul verii. Este o planta vesnic verde, pretentioasa si poate fi afectata de inghet si daunatori. La cealalta extrema se afla varietatile de rozmarin.

Plantarea mai multor varietati in acelasi vas, jardiniera sau punga este o idee practica, dar nu intotdeauna este cea mai buna alegere. Unele se intind foarte repede si coplesesc plantele mai delicate. Probabil ca cea mai buna idee este sa le cultivi intr-un grup de vase , roata sau intr-un vas pentru plante aromatice. Vasul pentru plante aromatice este mai mic decat un vas pentru capsuni. Are gauri mai putine, dar mai mari si cu margini. Trebuie sa uzi cu grija, urmand instructiunile pentru udarea vaselor pentru capsuni.

Majoritatea soiurilor le poti cultiva din seminte, dar este mai practic sa le cumperi cand sunt mici. In cazul unor plante aromatice, cum este rozmarinul, vei avea nevoie de o singura planta. Insa in cazul plantelor erbacee mici, cum este pastarnacul sau arpagicul, vei avea nevoie de mai multe specimene. Aseaza recipientele cu plante aromatice aproape de casa si culege-le cand ajung la maturitate. Culege-le pentru nevoile imediate cand plantele cresc, din primavara pana in toamna si pune si cateva la uscat.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G. Hessayon

Alătură-te celorlalți 4.210 abonați.

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.